Arvio: Tavikset pääosassa #Snapshot-näyttelyssä

Ihmiskunta tuottaa aivan valtavan määrän valokuvia nykyään. Kukaan ei tiedä miten paljon kuvia ladataan päivittäin verkkoon. Suosituimpia palveluita valokuvien jakeluun ovat muun muassa Instagram, Facebook ja Flickr. Valokuvataiteen museon #Snapshot-näyttely kertoo tästä ilmiöstä.
Näyttely koostuu tavallisten ihmisten ottamista kuvista, mutta samalla nähdään nykytaidetta, joka kommentoi ilmiötä.

Pino kuvia.

Selfie-trendin yleistyttyä ihmiset ottavat erityisen paljon kuvia itsestään. Koskaan aikaisemmin ihmiset eivät ole olleet niin paljon esillä valokuvissa kuin nykyään. Selfieitä otetaan juhlissa, nähtävyyksillä, kotona, harrastuksissa, kuntosalilla ja milloin missäkin. Tästä voisi tehdä nopean johtopäätöksen, että nykyään ihmiset ovat paljon itsekeskeisempiä kuin aikaisemmin. Otetaan kuvia itsestä ja julkaistaan ne netissä! Miten itserakasta! Mutta enpä usko, että siitä on kysymys. Jos ennen vanhaa olisi ollut samat välineet ja julkaisukanavat, niin varmaan ihan samalla tavalla kuvia olisi latailtu verkkoon.

Näyttelyssä pystyi itse ottamaan kuvan itsestään, ja kuva julkaistiin automaattisesti Twitterissä @SnapshotNowMeme. Pitihän sitä kokeilla:

#Snapshot-näyttelyä tutkaillessa tulee mieleen kysymys, että miksi tutustun näihin kaikkiin valokuviin museossa enkä siellä mikä on niiden luonnollinen ympäristö – eli netissä, Instagramissa ja muissa sovelluksissa. Vastaus on aika ilmeinen. Näyttely taustoittaa ilmiötä ja yrittää jäsennellä sitä.

Ja sitten tullaankin näyttelyn ydinkysymykseen: Miten se onnistuu siinä?

Melko huonosti. Näyttely esittelee hyvin kattavasti ilmiötä, mutta aika huonosti vastaa taustoittaviin kysymyksiin: Miksi ihmiset ottavat niin paljon kuvia, mikä saa ihmiset astumaan kameran eteen entistä useammin, kuvien estetiikan muutokset ja kehittyminen, jne.

#Snapshot-näyttely Suomen valokuvataiteen museossa 18.1.2015 asti.

Arvio 2/5

***

Samalla kävin katsastamassa valokuvataiteen museon Projekti-tilassa olevan näyttelyn. Siellä on esillä kanadalaisen Jonathan Hobinin valokuvia, joissa lapset leikkivät uutisista tuttuja kohtauksia.

Hobinin kuvat ovat provokatiivisia, enkä ihmettele, että mies on saanut jopa tappouhkauksia. Uutisia tulvii joka tuutista ja mediasta, ja lasten suojeleminen uutisilta käy koko ajan vaikeammaksi. Hobin kommentoi itse:

– Ennen seurasimme uutisia televisiosta ja lehdistä. Nykyään kannamme kaikkialla mukanamme älypuhelimia ja tabletteja, joten meitä pommitetaan kuvilla käytännössä koko valveillaoloaikamme. Lasten ympärille on hyvin vaikea rakentaa suojakuplaa.

Vaikuttavia kuvia ja tärkeä näyttely.

Jonathan Hobin: Lastenhuoneessa, Suomen valokuvataiteen museossa 25.1.2015 asti.

Arvio: 4/5


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.