Lepääkö tässä ainoa Suomeen haudattu kuninkaallinen?

Viime viikonloppuna kävin pitkästä aikaa Turun tuomiokirkossa. Pysähdyin Kaarina Maununtyttären haudalle. Hän oli Ruotsin kuningatar 1500-luvulla. Jäin miettimään, että onko Kaarina Maununtytär ainoa Suomeen haudattu Ruotsin kuninkaallinen. Vai onko muitakin?

Ensimmäinen lähde, josta tällaisia asioita yleensä tarkistan, on kaikkien hautabongaajien suosikkipalvelu Find A Grave. Siinä palvelussa on suuria puutteita Suomen kohdalla ja joku hautojen harrastaja voisikin sitä Suomen osalta hieman päivittää. Find A Grave ei tuonut tyydyttävää vastausta kysymykseeni.

Wikipedia kertoo, että Kaariina olisi ainoa Suomeen haudattu kuninkaallinen. Mutta ihan niin helpolla en usko asiaa, sillä huomasin että hänen tyttärensä Sigrid on myös haudattu Turun tuomiokirkkoon. Täten kuninkaallisia olisikin haudattu kaksi.

Mutta nyt päästäänkin kysymykseen, että miten kuninkaallinen määritellään? Sigridiä nimittäin ei kaikissa lähteissä määritellä kuninkaalliseksi. Sigridin isä on kuningas Erik XIV. Sigrid syntyi vuonna 1566 Kaarina Maununtyttären ollessa 15-vuotias, mutta Kaarina ja Erik eivät olleet tuolloin vielä naimisissa. Häitä vietettiin vasta kaksi vuotta Sigridin syntymän jälkeen ja vasta silloin aatelittomasta Kaarinasta kruunattiin Ruotsin kuningatar. Pariskunta syöstiin vallasta vain pari kuukautta myöhemmin.

Sigridiä ei oikein missään tituleerata prinsessaksi. Esimerkiksi muotokuvamaalauksissa häntä kutsutaan ”Fröken Sigrid Vasaksi” tai ”Kuningas Erikin lailliseksi tyttäreksi”. Hänen setänsä Kaarle-herttua kutsui häntä ”äpäräksi”. Mutta prinsessaksi häntä ei kutsuta.

Lopputulos: Suomeen on haudattu noin yksi Ruotsin kuninkaallinen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.