Muistolaatta-projekti

kansikuva3

Kirjoitin ja valokuvasin kirjan Helsingin muistolaatoista. Maaliskuussa 2015 julkaistu kirja kantaa nimeä Muistolaattabongarin opas.

Kirjassa on esiteltynä yli 300 muistolaattaa. Niiden kokoaminen yksiin kansiin ei ollutkaan kovin yksikertainen tehtävä. Muistolaaatoista ei ole olemassa mitään kunnollista rekisteriä tai tietokantaa. Kaupunginmuseossa on vajavainen rekisteri noin 10 vuoden takaa ja Antero Rautio on niitä jonkin verran koonnut kirjaansa Löytäretki muistomerkille. Näiden lisäksi kävelin paljon kaupungilla ja tähyilin talojen seiniä. Uskon, että sain koottua kirjaani noin 90 prosenttia kaupungin muistolaatoista. Kirja ei ole täydellinen: muistolaattoja tulee koko ajan lisää ja vanhoja poistuu.

Erittäin tärkeä lähde oli Facebookiin perustamani  Helsingin muistolaatat -ryhmä, jonne kuka tahansa saattoi ilmoittaa löytämistään muistolaaatoista.

Nyt kun kirja on julkaistu, niin toivon että Facebook-ryhmä toimii jatkossakin ja ihmiset postaavat sinne löytämiään muistolaattoja. Ei ole niin tärkeää, onko laatta kirjassa vai ei. Löytämisen riemu on tärkeintä!

Muistolaattabongarin oppaasta kirjoitettua:

Iltalehti: Nakkiemolla, metrolla ja Leninillä on Helsingissä muistolaatat

Kotimaa24: Julkinen muisti

Helsingin uutiset: Muistolaatat kertovat kaupungin historiasta

Helsinki Info: Lukukokemus – Muistolaatat kertovat historiasta (s.20)

Ilta-Sanomat:

kuva iltasanomista

 

Vastaa