Prokuraattorin murhatalo asunnoiksi – veronmaksajille miljoona

Kuva: Wikimedia Commons.

Bulevardi 12 sijaitsevaa liikerakennusta muutetaan siten, että osa talosta muutetaan asunnoiksi. Rakennuksella on pitkä ja värikäs historia. Siinä on toiminut muun muassa Suomi-Filmin konttori ja viimeksi WSOY:n päämaja. Kenties kiinnostavin yksittäinen tapaus sattui 1905, jolloin talossa murhattiin prokuraattori Eliel Soisalon-Soininen, joka oli Suomessa kenraalikuvernööristä seuraava. Hänet murhasi suomenmielinen Lennart Hohenthal (joka muuten olisi elämäkerran arvoinen mies!).

Wikipediassa kerrotaan murhasta seuraavasti:

”Aamupäivällä noin puoli yhdentoista aikaan kookas nuori mies (Hohenthal) oli tulossa upseerin puvussa Soisalon-Soinisen asuntoon Bulevardi 12:ssa. Hohenthal soitti Soisalon-Soinisen ovikelloa, jolloin lakeijaksi pukeutunut santarmi tuli avaamaan oven. Hohenthal antoi miehelle käyntikortin, jossa luki ”Alexander De Gadd, Lieutenant de la Garde, St. Petersbourg”, ja pyysi päästä prokuraattorin puheille. Hohenthal ohjattiin prokuraattorin työhuoneeseen.

Kun Soisalon-Soininen saapui huoneeseen vastapäisestä ovesta, Hohenthal veti esiin pistoolin ja ampui sillä yhteensä kahdeksan laukausta Soisalon-Soinista kohti. Kaksi niistä osui prokuraattoria rintaan ja vatsaan. Prokuraattori tuupertui maahan. Alkoi laukaustenvaihto santarmin ja Hohenthalin välillä. Paikalle tuli prokuraattorin 17-vuotias poika Johan (Juhani), joka myös alkoi tulittaa Hohenthalia. Hohenthal ampui poikaa sääreen. Hohenthal sai pari suhteellisen vaaratonta osumaa ja hänet vietiin sairaalaan tiukasti vartioituna.”

Yksi kaupunkitarina kertoo Arto Melleristä. Bulevardi 12:n pääovi avautuu poikkeuksellisesti sisäänpäin. Nuori Melleri oli saanut valmiiksi ensimmäisen runokokoelmansa ja oli viemässä sitä WSOY:lle. Hän rynkytti ovea aikansa, mutta ei tajunnut että se avautuu sisäänpäin. Sitten hän käveli korttelin toiselle puolelle Otavalle ja niin hänestä tuli Otavan kirjailija.

Nyt kuitenkin rakennus on yksityisomistuksessa (huhujen mukaan omistaja on eräs Kiihtelysvaarassa syntynyt liikemies ja miljonääri), ja osa asunnosta muutetaan asunnoiksi. Siitä omistaja saanee lisätuloja, ja siksi omistaja on velvoitettu maksamaan kaupungille runsaat miljoona euroa (kaupunginhallitus vahvistanee asian 22.9.)

Veronmaksaja kiittää, vaikka siitä millistä mennee iso osa kyseisen rakennuksen infraan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.