Kirjat

kirjat

Olen kirjoittanut lukuisia opas- ja retkikirjoja, jotka käsittelevät Helsingin historiaa ja kaupunkikulttuuria.

sunnuntaikavelylla_sotien_ajan_helsingissa

Sunnuntaikävelyllä sotien ajan Helsingissä – Reittejä pääkaupunkiseudun sotahistoriaan (Minerva Kustannus, 2017)

Kirja esittelee yli 50 kiinnostavaa sotahistoriallista retkikohdetta Helsingistä. Monet näistä ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.

Pääkaupunkiseudulta löytyy sotahistoriallisia kohteita niin sisällissodan ajalta kuin ensimmäisen maailmansodan sekä talvi- ja jatkosodan vuosilta. Kirjassa on runsaasti kuvia näistä kohteista. Mukana myös vanhoja arkistokuvia.
Helsingin keskustaan sijoittuu noin 10 kävelyreittiä karttoineen, joiden avulla pääsee tutustumaan autenttisiin sotapaikkoihin ja muistomerkkeihin. Kantakaupungin ulkopuolelta retkikohteeksi voi valita vaikkapa ensimmäisen maailmansodan linnoituksia, toisen maailmansodan tykkipattereita tai sankarihautausmaita.

Miksi Kansallismuseon ulko-ovessa on luodinreikä? Missä pääsee tutustumaan Viaporin maalinnoituksen luoliin? Miksi Neuvostoliitto pommitti oman lähetystönsä toisessa maailmansodassa? Missä patsaita säilytettiin sodan aikana? Miksi Krimin sodan aikainen tarkk’ampuja on haudattu Länsiväylän varteen? Paljon historiallista tietoa sisältävä kirja antaa vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

kaunis helsinki

Kaunis Helsinki (Minerva Kustannus, 2016)

Kolmikielinen teos esittelee hurmaavan ja mystisen pohjoiseurooppalaisen metropolin ja sen asukkaat kuvin ja kiehtovin tarinoin.

Tekijät esittelevät vanhaa ja modernia arkkitehtuuria sekä Helsingin upeita kirkkoja. Kirjassa kierrellään myös ravintoloita ja kahviloita, toreja ja kauppahalleja sekä hautausmaita ja puistoja. Taidetta ja designia, patsaita ja museoita unohtamatta. Luonnolle ja saaristolle on kirjassa oma lukunsa. Tehty yhdessä valokuvaaja Marja Väänäsen kanssa.

muistolaattabongari

Muistolaattabongarin opas (Minerva Kustannus, 2015)

Muistolaattabongarin opas on erilainen ja jännittävä tapa tutustua Helsingin historiaan. Helsingissä on satoja kiinnostavia muistolaattoja. Kirjassa on 14 kävelyreittiä, joita seuraamalla pääsee tutustumaan eri kaupunginosien muistolaattoihin. Runsaasti kuvitettu kirja kertoo niiden tarinat.

Tiesitkö, missä talossa asuivat maanpaossa V. I. Lenin ja Bertold Brecht? Mistä lähetettiin Suomen ensimmäiset tv-lähetykset? Sisäministeri Ritavuoren tai Viron varapääministeri Jüri Vilmsin murhapaikat ovat saaneet muistolaattansa.

helsinki kävellen

Helsinki kävellen – Walking in Helsinki (Minerva Kustannus, 2012)

Helsinki kävellen -kirja esittelee 12 kävelyreittiä suomen-, englannin- ja venäjänkielellä.
Kirja esittelee kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet, hienoa arkkitehtuuria ja näyttävää julkista taidetta. Reitit kulkevat meren rannalla, puistoissa ja vilkkaassa kivikaupungissa.

Reittien yhteydessä on esitelty myös Helsingin ravintola- ja kahvilaelämän klassikoita, joihin retkeilijät voivat hetkeksi pysähtyä. Ne ovat nähtävyyksiä sinänsä, onhan niillä kaikilla oma historiansa ja tarinansa kerrottavanaan.

kulttuurikävelyllä Helsingissä

Kulttuurikävelyllä Helsingissä (Minerva Kustannus, 2011)

Helsinki tarjoaa paljon taide-elämyksiä myös niille, jotka eivät koskaan astu jalallaankaan taidemuseoihin. Arkiympäristöstä löytyy aarteita, jos tietää mitä etsiä.

Kirja esittelee 4 kävelykierrosta, joiden varrelle mahtuu vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, julkisivujen koristetaidetta, julkisissa tiloissa olevia upeita taideteoksia, teollista muotoilua, merkittävää sisustussuunnittelua, ympäristötaidetta ja maisemasuunnittelua.

Mainio tietoteos sille, joka haluaa tutustua kaupunkiin pintaa syvemmältä ja etsiä mielenkiintoisia retkikohteita. Tavallisesta päiväkävelystä tulee erityinen, kun sen kulkee Kulttuurikävelyllä-kirjan opastamana. Tehty yhdessä valokuvaaja Marja Väänäsen kanssa.

sunnuntaikävelyllä helsingissä

Sunnuntaikävelyllä Helsingissä – 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä (Minerva Kustannus, 2010)

Kirja sisältää 52 kävelykierrosta ja yli 500 kohdetta. Reitin voi valita aiheen tai kaupunginosan mukaan, ja matkan varrelta löytyy aina mielenkiintoista nähtävää.
Kirja esittelee vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, patsaita ja muistomerkkejä sekä kohteita, jotka ovat arvokkaita paikallishistorian näkökulmasta. Eri kaupunginosat ovat saaneet omat kierroksensa mutta reittinsä voi valita myös teeman mukaan. Teoksesta löytyy mm. murhapaikkoja ja laulujen tai kirjojen Helsinki.