Kirja-arvio: Milla von Platon Hyvää iltaa

1990-luvun lama koetteli suomalaisia hyvin kovakouraisesti. Se aiheutti työttömyyttä, konkursseja ja pahoinvointia. Ajasta on kirjoitettu paljon ja sitä on perattu monesta näkökulmasta. Milla von Platon esikoisromaani Hyvää iltaa täydentää kuvaa lama-ajan Suomesta. En tiedä, miten omakohtaisesti vuonna 1982 syntynyt von Plato laman koki, mutta kirjasta päätellen se on häntäkin koskenut. Hänen havaintonsa lamasta ja sen seurauksista ovat tarkkanäköisiä.

Hyvää iltaa kertoo Maijasta, joka oli lapsi 1990-luvulla (samaa ikäluokkaa kuin kirjailija itsekin). Toinen päähenkilö on Aili, joka sijaisti opettajia lama-aikaan. Kirjan toinen aikataso on nykypäivässä, jossa Maija työskentelee kätilönä ja pitää huolta vanhassa Ailista.

Maijan lapsuus oli harmaa ja arki ankeaa. Hän ei saanut huomiota keneltäkään, kukaan ei pitänyt hänestä huolta. Vanhemmat olivat eronneet. Ehkä siksi hän valitsi kätilön ammatin, että pystyy auttamaan ja huolehtimaan muista. Liika kiire tosin tuntuu pilaavan senkin. Sairaalaverkostoa supistetaan ja palvelut huononevat.

Maija halusi vain töitä. Mutta pian hän huomaa miettivänsä huoltosuhdetta, tv:n synnytyskeskusteluja, parisuhdeväkivaltaa, synnytyssairaaloiden lukumäärää ja omaa mahdollista äitiyttään. Hän huomaa, että työ ei ole pelkkää työtä, vaan kaikki työ kytkeytyy laajemmin yhteiskuntaan.

Kirja avainkohtaus on matkasynnytys, jossa Maija on avustamassa. Elämänlanka voi olla pienestä kiinni. Toisilla on tässä maailmassa enemmän onnea kuin toisilla. Kukaan ei voi vaikuttaa miten syntyy ja millaiseen maailmaan. Sattumalla on suuri osa jo ennen kuin ihminen on syntynyt.

1990-luvulla ihmisten arkea rytmitti puoli yhdeksän uutiset, jotka kertoivat devalvaatioista, mielenosoituksista, leikkauslistoista ja ulkomaankaupan tyrehtymisestä. Vaikka päivä olisi ollut kuinka ankea, joka ilta Arvi Lind toivotti vakuuttavasti: Hyvää iltaa. Siitä kirjan nimi.

1990-luvun lama elää edelleen kollektiivisessa muistoissamme, se on jättänyt syvät jäljet. Milla von Platon kirja kertoo tuosta traagisesta ajasta yksilön näkökulmasta. Kirja ei moralisoi, eikä tuomitse – vaikka kenties siihenkin olisi aihetta.

Milla von Plato: Hyvää iltaa (WSOY, 2023)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.