Laajalahden Etyk-surmista 40 vuotta

Etyk-juhlallisuudet olivat Kalastajatorpalla.
Etyk-juhlallisuudet olivat Kalastajatorpalla.

Vuonna 1975 Helsingissä järjestettiin suuri Etyk-kokous, jonka 40-vuotisjuhlaa tänä kesänä vietetään. Harva kuitenkaan muistaa kokouksen aikana sattunutta välikohtausta, jossa kaksi miestä sai surmansa.

Etyk-vieraat olivat heinäkuisena iltana kokoontuneet Kalastatatorpalle juhlaillalliselle. Turvatoimet olivat mittavat. Laajalahdella päivysti myös merivartioston veneitä.

Yhdessä merivartioston veneistä oli ylikersantti Hirvonen ja merivartija Mikkonen. Venettä vastaan oli ajanut mutkitellen moottorivene, jonka merivartioston vene päätti pysäyttää. He näyttivät pysähdysmerkkiä, jota vene ei totellut. Mikkonen oli ampunut valopistoolilla laukauksen, joka osui vahingossa vastaan tulevaan veneeseen. Vene syttyi palamaan. Kaksikko yritti sammuttaa venettä, mutta eivät saaneet tulta talttumaan.

Paikalle tuli poliisivene ja yhdessä he saivat palon sammumaan. Veneen pohjalta löytyi palanut vainaja. Hirvonen ja Mikkonen vietiin kuulusteluihin. Kerrotaan, että miehet haisivat alkoholille. He kertoivat nauttineensa muutaman oluen.

Lehdistö alkoi kutsua tapausta Etyk-surmaksi.

Pari päivää myöhemmin Laajalahdesta löytyi toinen vainaja. Tapauksen tutkinta jatkui.

Selvisi, että tapahtumahetkellä Hirvosella oli veressä alkoholia 1,13 promillea ja Mikkosella 1,04 promillea. Selvisi myös, että heillä oli ollut kyydissä pari naista. He olivat käyneet viemässä naiset ensin rantaan ja sitten vasta tulleet sammuttamaan palavaa venettä.

Veneestä löytyneen vainajan kuolinsyy oli palovammat. Hän oli ollut vahvassa humalassa. Vedestä löytynyt vainaja oli pudonnut veneestä ja hukkunut. Hän oli myös ollut tukevassa humalassa.

Hirvosen ja Mikkosen todettiin olleen virantoimituksessa alkoholin vaikutuksen alaisena sekä syyllistyneen ruorijuoppouteen. Mikkosen todettiin syyllistyneen varomattomaan valopistoolin käyttöön. Miesten todettiin laiminlyöneen pelastustoimet. Mikkonen sai 9 kk ehdollista, Hirvosen tuomiosta ei ole tietoa.

Tarkempi selostus tapahtumasta löytyy rikosaiheiselta Hejac-sivulta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.