Luolaseikkailua Sipoossa

Lähdimme Sipooseen etsimään kahta luolaa. Kohteena oli Sipoon saaristo. Ajoimme Helsingistä noin kolme varttia Löparön saarelle. Ensimmänen kohteemme oli Paimenenluola, jonne suunnistimme apunamme Tuomo Kesäläisen Uudenmaan luolat -kirja.

Tiet kapenivat kapenemistaan, ja ohittivat Löparön kartanon. Lopulta saapuimme määränpäähän. Kohde löytyi helposti, se oli aivan Linduddenintien varressa.

Kyseessä on lohkareluolasto: valtavia kiven järkäleitä, joiden raoissa luolamaisia tiloja. Suurin kammion on noin kymmenen metriä pitkä ja muutaman metrin korkea. Vaikuttava paikka.

Jatkoimme matkaa, määränpäänä toinen Löparön saaren luola. Mutta ikävä kyllä sinne johtava tie on yksityistietä ja suljettu ketjulla. Lapset olivat matkassa, joten emme lähteneet kävellen etsimään luolaa.

Otimme käyttöön suunnitelma B:n. Lähdimme etsimään Sipoon mantereelta Djurstenenin luolaa. Jätimme auton Boxvägenin varteen parkkiin, koska jouduimme kävelemään lähes omakotitalojen pihoja pitkin.

Lopulta löysimme kallion, jossa lohkareluolat piti olla. Vastaan tuli muutama lohkare, ja kohde vaikutti lievältä pettymykseltä. Mutta vähän matkan päässä edessämme oli omakotitalon kokoisia lohkareita, joiden alla lippaluolia ja onkaloita. Sitä olisi voinut tutkia pitkäänkin. Hieno geologinen kohde, ja rauhoitettu luontokohde.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.