Vasemmalla oleva kuva on esillä parhaillaan Hakasalmen huvilassa Rasvaletti-näyttelyssä. Kuvassa lapset seisovat Maunulan hyppyrimäellä 1960-luvulla.
Olimme talvella perheen kanssa ulkoilemassa Keskuspuistossa, kun satuimme samaan paikkaan, jossa tuo kuva 1960-luvulla oli kuvattu. Luulin ensin, että betonirakennelmat kuuluvat 1. maailmansodan linnoitusrakennelmiin. Sitten muistin kuvan näyttelystä ja tajusin, että olemmekin Maunulan entisen hyppyrimäen kohdalla. Otinpa sitten kuvan omista lapsistamme samassa paikassa.
Helsingissä on taannoin ollut runsaasti hyppyrimäkiä, muun muassa Haagassa, Alppilassa, Maunulassa ja monissa muissa paikoissa. Mihin kaikki hyppyrimäet ovat hävinneet?
Laitoin viestin Urheilumuseon johtajalle Pekka Honkaselle (joka tietää urheilusta kaiken) ja kysäisin asiaa. Honkanen vastasikin nopeasti, ja vastaus on hyvin arvattava: harrastajamäärän vähyys, kallista ylläpitää ja turvallisuusriskit.
Lisäys tekstiin 12.3.
Peräänkuulutin Facebookissa tietoa siitä, missä kaikkialla Helsingissä hyppyrimäkiä on ollut. Vastauskia tuli paljon, ja tässäpä pari oivallista linkkiä aiheeseen:
Vanhat hyppyrimäet kartalla: Stadin hyddat ennen ja nyt
Tarinaa vanhoista hyppyrimäistä: Helsingin hyppyrimäkihistoria (Nouseva.com)