Mitä tapahtui Osuuskauppamuseolle?

Kierrellessäni tulevaa kirjaani vasten Helsingin muistolaattoja, törmäsin Roihuvuoressa laattaan, joka kertoo paikalla olleen Osuuskauppamuseon.

Mikä Osuuskauppamuseo? En ole moisesta koskaan kuullutkaan (syyttäkäämme siitä vaikka synnyinpaikkaani ja -aikaani, jos niin halutaan).

Muistolaatassa kerrotaan, että rakennus sijaitsi alkujaan Tampereella ja siinä aloitti toimintansa Finlayson ja kumpp. työväen osuuskauppa. Kesäkuussa 1954 rakennus siirrettiin Helsingin Roihuvuoreen Osuuskauppamuseoksi ”osoittamaan jälkipolvien kunnioituksen ja kiitollisuuden uranuurtajien elämäntyötä kohtaan.”

Mitä Osuuskauppamuseolle on tapahtunut? Miksei sitä ole enää?

Ylen nettisivuilla kerrotaan, että Osuuskauppamuseo myytiin yksityiseksi omakotitaloksi 1990-luvulla, kun työväenliikettä lähellä ollut Elanto yhdistyi SOK:n Helsingin Osuuskauppaan eli HOK:iin. Ylen Elävästä arkistosta löytyy myös vuodelta 1960 peräisin oleva video, jossa esitellään museota. Video löytyy täältä.

Mutta onko Helsingissä paljon museoita, jota ovat ajan saatossa lakanneet olemasta? Cygnaeuksen galleria nyt lienee tuorein esimerkki. Jos tulee muita mieleen, niin kommentoi alle.

Lisäys 19.10.2014:

Twitterissä kerrottiin myös seuraavista museoista, joita ei enää ole Helsingissä:

– Automuseo
– Tuomarinkylän kartanomuseo
– Lastenmuseo
– Postimuseo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.