Joitain viikkoja sitten kävin Kaapelitehtaalla Teatterimuseossa. Silmiin pisti seinällä oleva Vallilan kesäteatterin juliste. Teatterissa oli ohjelmistossa Jeppe Niilonpoika ja Yks tavallinen Virtanen.
Paikallishistorian harrastajana heti kiinnostuin siitä, että missä teatteri on sijainnut. Eihän sellaista enää ole olemassakaan. Kysyin museon henkilökunnalta, mutta he eivät osanneet sanoa asiaan mitään. Pyysivät laittamaan viestiä Kysy museolta -palveluun. Palvelu on kahdeksan suomalaisen museon palvelu, jossa museon asiantuntijat vastaavat ihmisten kysymyksiin. Oikein mainio palvelu onkin.
Palvelu lupaa, että vastaus kysymykseen tulee viikossa, lomakausina parissakin viikossa. Lähetinpä sinne kysymyksen. Vastaus tuli muutaman päivän päästä. Siinä kuvailtiin Vallilan kesäteatteria:
”Helsingin Työväenteatteri sai kesäteatteripaikan haltuunsa 1931, sitä ennen paikassa oli parina kesänä toiminut Työn Näyttämö niminen amatööriteatteri. Paikkaa kuvataan siten että ”Vallilan metsikköön oli raivattu ulkoilmateatterille tilapäinen paikka…”
Myöhemmin Vallilan kesäteatterin rakennelmia uusittiin useampaan kertaan, näyttämötyyppi oli sisäteatterin näyttämöä muistuttava laatikkomainen näyttämö, jonka takaseinä ilmeisesti oli poistettu. Vallilan kesäteatteritoiminta oli pitkäikäistä, toiminta jatkui aina Helsingin Kaupunginteatterin perustamiseen vuoteen 1965 asti.”
Mutta siihen olennaiseen ei löytynyt vastausta. Missä kesäteatteri sijaitsi?
Kokeilin toista kanavaa. Facebookissa on ryhmä nimeltä SlangiNyt, jota on kuvailtu yhdeksi Suomen suurimmista kotiseuturyhmistä. Ryhmässä on paljon vanhoja stadilaisia, jotka tuntevat kaupungin ja sen historian. Ryhmässä on lähes 10 000 jäsentä.
Laitoin sinne kysymyksen Vallilan kesäteatterin sijainnista. Alle tunnissa homma oli selvä. Vallilan kesäteatteri sijaitsi suunnilleen Mäkelänkadun ja Kumpulantien risteyksessä. Suunnilleen siinä, missä Mäkelänrinteen uimahallilta tulee kävelysilta Velodromin puolelle.
Monet SlangiNyt-ryhmän jäsenistä kirjoitti käyneensä siellä katsomassa näytelmiä.
Sosiaalisen median voimaa tiedonhaussa ei parane aliarvioida!
PS. Voi olla, että Google olisi kertonut tämän asian kaikkien nopeiten, mutta halusin hieman testata eri tiedonhakuvaihtoehtoja.