Miten Michael Monroe otti Kalevalan Louhen paikan

Kirjassani Kulttuurikävelyllä Helsingissä esittelin taidekohteita, jotka ovat julkisilla paikoilla, mutta hieman piilossa. Yksi esittelemäni taideteos oli Kalevala Korun lippulaivamyymälässä Unioninkadulla ollut Louhi-patsas. Patsaan on tehnyt Emil Halonen vuonna 1940.

Emil Halosen Louhi-patsas Unioninkadun myymälässä.

Patsaan alkuperää oli hieman työlästä selvittää. Sain selville, että patsashankkeen alullepanija oli Elsa Hautarepo, joka oli kirjailija ja Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja. Patsashanketta vauhditettiin myymällä koruja, ja näin sai alkunsa myös Kalevala Koru. Mutta mihin patsas sijoitettiin, missä se oli vuodesta 1940 lähtien?

Kirjaa tehdessäni tiedustelin asiaa Kalevala Korun viestintäosastolta, joka ei silloin osannut minua auttaa.

Eräässä toisessa yhteydessä luin Keskuskadulla sijainneesta ravintola Kestikartanosta, jonka arkkitehti Aarne Ervi oli sisustanut. Ravintola oli talonpoikaistyyliin sisustettu, ja se kuului Kalevalaisten Naisten Liitolle. Ravintola lopetti vuonna 1967.

Sitten kävi niin, että äitini osti Turusta kirpputorilta Helsinki-aiheisen opaskirjan vuodelta 1950 ja lahjoitti sen minulle. Kirja lienee tehty oppaaksi olympiaturisteille, sillä siinä on tekstit suomen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja espanjaksi (venäläisiä kisaturisteja ei siis odotettu). Tuossa kirjassa oli esitelty kuvan kanssa myös Kestikartano-ravintola, ja kun oikein tarkkaan kuvaa katsoo, niin mikäs siellä taustalla onkaan? Aivan oikein, Louhi-patsas siellä on.

Kuva Helsingin opaskirjasta vuodelta 1950. 

Selvisi siis että patsas oli ollut Kestikartanossa vuoteen 1967 asti, ja sitten siirretty Kalevala Korun myymälään.

Tänä vuonna Kalevala Korun lippulaivamyymälä muutti Unioninkadulta Esplanadille. Kävin liikkeessä katsomassa, miten Louhi on uuteen myymälään sijoitettu. Harmikseni huomasin, ettei sitä ole siellä lainkaan. Tiedustelin asiaa, ja Kalevala Korun edustaja kertoi, että Louhi on firman päämajassa Pitäjänmäellä. Se on sijoitettu henkilökunnan tiloihin, eikä sitä pääse noin vain enää katsomaan.

Aikaisemmin Louhi otti Kalevala Korun asiakkaat vastaan ulko-ovella, nyt asiakkaita tervehtii yrityksen mainoskasvo Michael Monroe. Ajat muuttuu, Kalevala Koru sen mukana.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.