4 virhekäsitystä Kivinokasta

Rosvopaistijuhla Helsingin ja Kivinokan taivaan alla.

Kivinokan alueen tulevaisuudesta päätetään kaupunkisuunnittelulautakunnassa tiistain 8. huhtikuuta. Alueelle suunnitellaan asuntoja. Monissa nettikeskusteluissa Kivinokkaa luonnehditaan ”metron lähellä olevaksi suljetuksi pienen eliitin alueeksi.” Tuossa lauseessa on 4 virhettä, jotka haluan korjata tässä.

1. virhekäsitys: Kivinokka on metron lähellä

Kivinokan rakentamista puolustellaan sillä, että se on metron lähellä ja sinne on siten hyvät kulkuyhteydet. Kyllä, metro kulkee Kivinokan vierestä. Mutta ei Kivinokan kohdalla ole metropysäkkiä. Pysäkit ovat Kulosaaressa ja Herttoniemessä. Kivinokka jää pysäkkien väliin.

Herttoniemin metroasemalta on Kivinokan kahvilaan matkaa 2000 metriä. Kampin metroasemalta on sama matka Kaivopuistoon. Tuskinpa kukaan kaivarilainen mieltää asuvansa metron vieressä.

Tämä tarkoittaa sitä, että Kivinokasta tulisi väistämättä yksityisautoilijoiden keidas. Ei kukaan päivittäin kävele metrolle kahta kilometriä. Ja sekin on hieman kyseenalaista, onko järkevää tehdä kahden kilsan takia bussiyhteyttä Kivinokasta metroasemalle.

Kamppi – Kaivopuisto 2 kilometriä.

Herttoniemi – Kivinokka 2 kilometriä.

2. virhekäsitys: Kivinokka on suljettu alue

Kivinokassa on kesämaja-alue, luontopolku, metsää, rantaa, kahvila, pallokenttiä yms. Alue ei ole koskaan ollut suljettu, ei ole nytkään, eikä tulevaisuudessakaan. Kivinokkaan on kaikki tervetulleita viettämään kesäisiä päiviä, kävelemään luonnossa, bongaamaan lintuja, pelaamaan jalkapalloa, yms. Kesämaja-alue on siirtolapuutarhaan verrattuna siitä erilainen, että kesämajoilla ei ole rajattuja tontteja, vaan ne ovat luonnon helmassa ja niiden välissä kulkee polkuja, joissa kuka vaan voi kävellä.

Kivinokassa järjestetään tapahtumia, jotka ovat kaikille kaupunkilaisille avoimia: Juhannusjuhlia, KinoKivinokka elokuvafestari, konsertteja, yms.

Kivinokka ei ole suljettu, ja toivottavasti hieno alue olisi jatkossa yhä useamman kaupunkilaisen käytössä.

Kivinokka on avoin virkistysalue, jota käyttää tuhannet kaupunkilaiset.

3. virhekäsitys: Kivinokka on pienen porukan alue

Kivinokassa on noin 600 mökkiä (lähes 1000 jos siirtolapuutarha lasketaan mukaan). Yhdessä mökissä on yleensä 1-4 käyttäjää, joten pelkästään mökeissä on tuhansia käyttäjiä. Sen lisäksi monet tuhannet ihmiset käyttävät Kivinokkaa virkistäytymiseen. Alueella käy lenkkeilijöitä, koiranulkoiluttajia, retkeilijöitä, koululaisia ja monia muita. Tapahtumat ja juhlat vetävät paikalle tuhansia ihmisiä. Kivinokka ei ole pienen porukan suljettu paikka, vaan verrattain ison porukan avoin alue.

4. Kivinokka on eliitin paikka

Meidän perheellä (2 aikuista + 2 lasta) on kesämaja Kivinokassa. Meillä ei ole autoa. Polkupyörän perään on kiinnitetty kärry, jolla roudaamme Herttoniemestä ruokaa, juomaa, kaasupulloja ja muuta tarvittavaa Kivinokkaan. Mökkiin ei tule sähköä. Lämmintä vettä ei tule. Kylmä vesi tulee sadan metrin päähän. Siinä on elitismi kaukana.

Kesämajojen hinnatkaan eivät ole elitistisiä. Niitä on viime aikoina myyty halvimmillaan 8000 eurolla. Useimmiten hinnat ovat asettuneet 15 000 -25 000 euron välille. Mökkejä on jatkuvasti myynnissä, joten käytänössä kivinokkalaiseksi pääsee kuka vaan (pienellä säästöllä tai kohtuullisella lainalla). Tuttu yksihuoltajaäiti osti viime kesänä mökin Kivinokasta. Esimerkiksi siirtolapuutarhoissa mökkihinnat ylittävät usein 100 000 euron.

Kivinokkalaisuus on kaikkea muuta kuin elitismiä.  

Kivinokan virkistyskäytön puolesta järjestetään mielenilmaus perjantaina 4.4. klo 16-17 Narinkkatorilla. Tule mukaan, jos haluat säilyttää Kivinokan virkistyskäytössä! Tapahtuman FB-sivut täällä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.