Äkkijyrkän lehmille koti Kivinokasta?

Hakaniemen silta tullaan purkamaan ja sen viereen rakennetaan uusi silta (aiheesta lisää täällä). Alueelle tulee lisää asuntoja ja suurta ramppia supistetaan.

Rampin keskellä majaansa pitää kaksi Miina Äkkijyrkän peltilehmää. Veistoskaksikon nimi on Joy. Lehmät saavat äkkilähdön nykyiseltä paikaltaan, kun siltaa ryhdytään purkamaan. Samaan paikkaan ne tuskin enää mahtuvat, enkä tiedä onko veistoksia hallinnoiva Helsingin taidemuseo suunnitellut niille uutta paikkaa johonkin lähistölle.

Jos lehmät ovat vailla kotia, niin Kivinokkaan ne sopisivat mielestäni hienosti. Äkkijyrkän taide ja auton osista tehdyt lehmät jakavat mielipiteitä, enkä itse ole mitenkään erityisen suuri fani, mutta Kivinokka olisi oiva paikka niille. Parhaiten ne sopisivat mielestäni heti siihen Kipparlahdensilmukkaan, josta käännytään asfalttitieltä Kivinokkaan. Siihen JHL:n palstaviljelysten viereen, jossa on tyhjää tilaa. Sehän on ikään kuin peltoa, eli siis aivan ominta ympäristöä lehmille. Siinä ne sitten ottaisivat vastaan kaikki Kivinokkaan saapujat.

Sitähän voisi perustella museolle vielä sillä, että kaupunki on täynnä julkista taidetta, mutta Kivinokassa ei julkisia veistoksia vielä ole (lukuunottamatta ympäristötaidenättelyitä ja Maijan taidetta kioskilla). Kivinokassa järjestetään paljon kulttuuritapahtumia, ja Kivinokka on hyvin kulttuuriystävällinen paikka.

En pitäisi lehmien saamista Kivinokkaan mitenkään mahdottomana ajatuksena. Jatkuvasti patsaita siirrellään. Esimerkiksi Oona Tikkaojan hieno Unelma-teos oli ensin Kalliossa, mutta kun se viime vuonna tarvisti uuden paikan, niin Kannelmäki-liike oli nopeasti asialle ja tarjosi uutta paikkaa Sitratorilta. Nyt Kannelmäessä on yksi Unelma enemmän (lisää aiheesta täältä).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.