Arvio: Talvisirkus Uni unettaa sopivasti

Talvisirkus Unessa sängystä on moneksi.

Tanssiteatteri Hurjaruuth tuo taas piristystä talveen taitavan kansainvälisen sirkusryhmän kanssa. Tänä talvena esitys on Talvisirkus Uni ja teemana on uni – kuten nimestäkin voi päätellä. Lavalla nähdään akrobatiaa, taikuutta ja unissakävelyä.

Talvisirkus Uni tuo yleisön eteen lähes kaikki kuviteltavissa olevat asiat, jotka liittyvät uneen ja nukkumiseen: painajaiset, haaveunet, piilotajunnan, valvomisen, unettomuuden, Freudin ja herra Hakkaraisen. Nukkumatti seuraa tapahtumia sivusta. Seinälle projisoidaan takaperin käyviä kelloja ja yleisö saa osallistua hurjaan tyynysotaan.

Talvisirkus Unen esiintyjät ovat kansainvälistä porukkaa. Temppuilijoita tulee Argentiinasta, Espanjasta, Tanskasta, Kolumbiasta ja Suomesta.

Uni on sikäli kiitollinen aihe, että sen varjolla voi tehdä ja kehittää mitä vaan. Uni kun ei noudata mitään logiikkaa ja unissa kaikki on mahdollista. Uni on ihan samasta syystä myös kovin vaarallinen teema, sillä mikään ei ole rajaamassa aihetta. Vaara sortua dramaturgisiin ylilyönteihin on suuri.

Talvisirkus Uni kuitenkin pysyy ohjaja Arja Petterssonin hyppysissä hyvin. Onhan hänellä kokemusta aikaisemminkin talvisirkusten ohjaamisesta. Petterson osaa rytmittää esityksen mallikkaasti. Rauhalliset suvaintovaiheet ja dramaattisemmat sirkustemput vuorottelevat toisiaan. Välillä ollaan jo niin unen mailla, että katsojallekin alkaa uni tulla silmään. Mutta seuraavalla hetkellä taas lavalla taas nähdään näyttäviä akrobatiasuorituksia.

Tempoa rytmittää erinomainen sirkusorkesteri Uneton. Pyjamiin pukeutuneet soittajat takaavat, että hypnoottinen tunnelma on parhaimmillaan kuin Emir Kusturican elokuvista. Välillä lähetytään hiphopia, ja sen säestämänä lavalla nähdään pätkä katutanssia. Tämän esityksen soundtrackin voisi ostaa (kuuntele alta pieni tunnelmapalanen).

Illan viimeinen numero on huimapäinen kuolemanpyörä, jossa kaksi kolumbialaista nuorukaista saavat yleisön haukkomaan henkeään. Jos välillä Uni on alkanut unettaa, niin viimeistään kuolemanpyörä saa hereille ja on illan ehdoton kohokohta. Vaikka en kyllä ymmärrä, miten se uneen liittyy. Mutta ei unessa kaikkea tarvitse ymmärtääkään,

Arvio: 4/5 

Talvisirkus Uni Kaapelitehtaan Pannuhallissa 6.1.2015 saakka.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.