Arviossa Vuosirenkaita-näyttely: Puuarkkitehtuuri on nyt pop

Vallilan puinen kirjasto.

Valtiovalta on vuosisadat suosinut paloturvallisuussyistä kivitaloja, mutta me metsäläiset vaan sitkeästi haluamme rakentaa puusta. Puutalot ovat osa suomalaista sielunmaisemaa, puu tekee olon kotoisaksi ja turvalliseksi.

Arkkitehtuurimuseon Vuosirenkaita-näyttely pureutuu uuteen puuarkkitehtuuriin. Puurakentaminen on viime vuosikymmenet ollut erityisen kovassa suosiossa. Nykyarkkitehdeillä on varmasti parempi osaaminen, ammattitaito, näkemys ja halu tehdä puuarkkitehtuuria kuin edellisillä sukupolvilla. Valtio on tukenut monia puurakennusohjelmia ja Aalto-yliopistossa on panostettu puurakentamiseen.

Näyttely keskittyy esittelemään vuosien 1994-2014 välistä puuarkkitehtuuria. Yhteensä esillä on 47 kohdetta, joita esitellään pienoismallien, pohjapiirrustusten ja valokuvien kautta. Ehkä tunnetuin uusi puurakennus on Kampin kappeli.

Kampin kappeli vai hedelmävati? 

Yksi esillä olevista rakennuksista on Villa Kotilo, joka nousi Espooseen vuonna 2007. Kotiloa muistuttava rakennus on hyvä esimerkki, miten joustava puu on materiaalina ja miten mielikuvituksellisesti sitä voi käyttää. Rakennuksen näkyvät pinnat on tehty käsityönä. Ulkopinnan paanut ovat Siperian lehtikuusta ja sisäpinnat Haapapärettä Iisalmesta.  Kerrotaan, että idea kotilomaiseen rakennukseen tuli Aki Kaurismäeltä.

Villa Kotilo

Näyttely ei kuitenkaan unohda puurakentamisen historiaa. Esimerkiksi Martti Välikankaan suunnittelema Puu-Käpylä Helsingissä nostetaan esille vanhasta puurakentamisesta. Puu-Käpylässä 1910- ja 1920-lukujen klassismi ja talonpoikaisperinne yhdistyvät saumattomasti.
Historiasta on kaivettu myös Aino ja Alvar Aallon New Yorkin paviljonki sekä Erik Bryggmanin Antwerpenin maailmannäyttelyn paviljonki. Molemmat 1930-luvulta.

Näyttely on pienehkö ja vaatimaton, mutta sitäkin sympaattisempi. Arkkitehtuurimuseon toisen kerroksen näyttelysali on ahdettu niin täyteen pienoismalleja ja valokuvia, että valitettavasti näyttely on hieman sekava. Mutta näyttelyn voi suorittaa siten, että antaa flow’n viedä, eikä edes yritä omaksua kaikkea tarjolla olevaa tietoa. Näyttely antaa joka tapauksessa monipuolisen kuvan viime vuosikymmenten puurakentamisesta.

Arvio: 4/5

Arkkitehtuurimuseo: Vuosirenkaita 1994-2014. Puuarkkitehtuurin uusi sukupolvi. 8.10.2014-25.1.2015

Bubbling under:
Lapset ovat päiväkodissa suunnitelleet pipareista mieleisensä Helsingin.

Bubbling under, vol 2:
Sattuipa museossa olemaan myynnissä edullisesti hyviä kirjoja. Tarttuipa sieltä mukaan Hilding Ekelundin sekä Pietilän pariskunnan arkkitehtuurista kertovat opukset. Joululahja itselleni. Kiitos.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.