E-kirjojen verotusta pitää saada pienemmäksi

Kuvakaappaus Elisan e-kirjakaupasta.

Yksi suurimmista verotuksellisista epäkohdista maassamme on sähkökirjojen ja perinteisten kirjojen välinen epäsuhta. Tavallisten kirjojen arvonlisävero on 10 prosenttia, mutta sähkökirjojen arvonlisävero on 24 prosenttia. En keksi mitään perustelua tälle. En ainakaan mitään hyvää perustelua. Sähkökirjojen vero pitäisi ehdottomasti saada samalle tasolle perinteisen paperisen kirjan kanssa.

E-kirjat eivät ole Suomessa vielä lyöneet läpi, vaikka muualla maailmassa ne ovat hyvin suosittuja. Esimerkiksi ”pornokirja” Fifty Shades of Gray oli Englannissa äärimmäisen suosittu e-kirjana, sillä kukaan ei kehdannut lukea paperista kirjaa metrossa, mutta e-kirjaa voi hyvin lukea salassa.

Suomessa on kuitenkin merkkejä, että e-kirjan suosio on kasvamaan päin. Hesarissa oli juttu, jossa kerrottiin sähkökirjojen myynnin ja kirjastolainojen kaksinkertaisuteen viime vuonna. Silti myynti oli alle prosentin verrattuna paperiseen kirjaan.

E-kirjat tulevat ennemmin tai myöhemmin lyömään läpi, se on aivan varmaa. Mutta niiden hintaa pitää saada alemmas, ja yksi keino siihen on, että arvonlisäveroa pudotetaan samalle tasolle paperisen kirjan kanssa.

Sähköiset kirjat maksavat aivan liikaa. Esimerkiksi Elisan e-kirjakaupassa Anna-Leena Härkösen kirja Kaikki oikein maksaa 26,90 euroa. En ole missään nimessä valmis maksamaan e-kirjasta yli 20 euroa. En edes yli 15 euroa.

Minulle kirja on vielä tärkeä esine. Kirjaa on kiva pitää kädessä, kirjahylly on hieno sisustuselementti. Kirjoja on kiva hypistellä kädessä, niitä on mukava selailla. Kirjahyllyn edessä on rentouttavaa ihan vaan seistä ja katsella sitä.

E-kirja edustaa pelkkää lukukokemusta. Paperinen kirja paljon muutakin. Siksi en ole valmis maksamaan e-kirjasta lähellekään samaa kuin paperisesta kirjasta.

Minulla ei ole mitään e-kirjoja vastaan. Niiden hintaa vaan pitää saada alemmas.

PS. E-kirjan ehdoton etu on se, että kun sitä lukee mökillä illan pimeydessä, niin ei tarvitse taskulamppua.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.