Helsingin taidemuseot – Top5

Tässä omat suosikkini Helsingin taidemuseoista:

1. Amos Andersonin taidemuseo

Amos Andersonin taidemuseossa on usein kaupungin kiinnostavimmat taidenäyttelyt. Näyttelyiden kirjo on laaja, nykytaiteesta vanhaan kotimaiseen taiteeseen. Tilat ovat hienot, historialliset ja intiimit. Odotan innolla Amos Andersonin uutta museota Lasipalatsin aukion alle, mutta samalla pelkään, että museo menettää nykyisen intimiteettinsä ja tunnelmansa, ja siitä tulee liian kliininen.

2. Taidehalli

Taidehallin näyttelyt harvoin pettävät. Hyvin kuratoituja näyttelyitä, ja tila on sopivan kokoinen, jotta näyttelyt pystyy sisäistämään kerralla. Hilding Ekelundin suunnittelema rakennus on jo nähtävyys. Alakerran studiosta löytyy usein vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä.

3. Valokuvataiteen museo

Kaapelitehtaan Valokuvataiteen museossa tulee käytyä liian harvoin, mutta aina sieltä tulee lähdettyä vaikuttuneena. Näyttelyt ovat usein inspiroivia ja herättävät ajatuksia.

4. Sinebrychoffin taidemuseo

Hienoa, että Helsingissä on edes yksi museo, joka säännöllisesti pitää esillä vanhaa taidetta. Käynti Sinebrychoffin taidemuseossa on usein taidehistoriallisesti sivistävä kokemus ja antaa perspektiiviä taiteentekemiseen.

5. Didrichsenin taidemuseo

Suosikkimuseoitani pelkästään museon sijainnin ja rakennuksen takia. Kuusisaaressa merenrannalla sijaitsevassa museossa on kaupungin hienoin veistospuisto. Viljo Revellin suunnittelma rakennus on upea. Useimmiten näyttelytkin ovat vaikuttavia.

Missä ovat Kiasma ja Ateneum? Molemmat ovat toki hienoja museoita, joissa on hyviä näyttelyitä, mutta ne ovat omaan makuuni liian isoja. Pidän enemmän pienistä museoista, joissa on helpompi ottaa näyttely haltuun yhdellä hotkaisulla. Kiasmassa ja Ateneumissa usein keskittymiskyky herpaantuu ennen kuin olen ehtinyt katsoa edes puolia näyttelyistä. Kun niistä lähtee ulos, on aina sellainen olo, että pitäisi päästä takaisin paremmalla ajalla.

Helsingin kaupungin taidemuseo on uudistumassa parhaillaan, joten siksi en sitä noteeranut tässä listauksessa. EMMA olisi varteenotettava haastaja listalla, jos se olisi Helsingissä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.