Helsingin yleiset kesäsaunat

Kaurilan sauna Meilahdessa.
Kaurilan sauna Meilahdessa.

Kesä tulee ja saunaan olisi kiva päästä. Väitetään, että Helsingissä on vähän yleisiä saunoja. Talvella ehkä näin onkin, mutta kesällä määrä kasvaa mukavasti. Kaupungissa on kesäisin melko paljon yleisiä saunoja, joihin kuka tahansa on tervetullut.

Tässä listaa Helsingin yleisistä saunoista, joista voi kesällä valita mieleisensä (hintatiedot kerrottu, jos kotisivuilla on mainittu).

Kaurilan sauna (Heikinniementie 9)
Meilahdessa Kaurilan kartanossa lenkkisaunat maanantaisin. Tilaa on vähän, joten ilmoittautua pitää etukäteen. Hinta 15 euroa per pylly. Kotisivut. Lue artikkeli: Kaurilan sauna testissä.

Löyly (Hernesaarenranta 4)

Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen Löyly avattiin Hernesaareen 2016. Löylyssä on kolme saunaa, joista yksi savusauna. Löylyn yhteydessä on myös ruokaravintola. Hinta 19 euroa (2 tunnin vuoro). Kotisivut. Lue artikkeli: Löyly testissä.

Maunulan maja (Metsäläntie 9)
Maunulan ulkoilumajan lenkkisaunat ovat keskiviikkoisin. Ei avoinna keskikesällä, joten ihan kesäsaunaksi ei voi luokitella. Mutta syksystä kevääseen pääsee löylyyn. Puulämmitteiseen saunaan pääsee 5 eurolla. Kotisivut. Lue artikkeli: Maunulan majan sauna testissä.

Talin siirtolapuutarhan sauna
Talin vanha sauna on vuodelta 1949. Kesälauantaisin avoinna myös yleisölle. Kotisivut.

Kulosaaren kartanon sauna (Kipparlahden silmukka)
Kulosaaren kartanon sauna Kivinokassa lämpiää lauantaisin ja keskikesällä myös keskiviikkoisin. Lisätietoa.

Marjaniemen ryhmäpuutarhan sauna (Virvakuja 6)
Marjaniemen saunan 800 kiloa kiuaskiviä tarjoaa riittävät löylyt isommallekin porukalle. Sauna avoin kaikille toukokuusta syyskuun loppuun lauantaisin ja keskikesällä myös keskiviikkoisin. Hinta 5 euroa. Kotisivut.

Paloheinän sauna (Pakilantie 124)
Paloheinän saunassa yleiset saunavuorot on maanantaisin ja perjantaisin. Hinta 4,50 euroa. Kotisivut.

Kotiharjun sauna (Harjutori 1)
Kaupungin kenties legendaarisin sauna Kallion sydämessä. Korttelisauna lämpiää puulla. Auki läpi vuoden. Normaali hinta: 12 euroa. Kotisivut. 

Arlan sauna (Kaarlenkatu 15)
Vuodesta 1929 lämmennyt sauna on Kotiharjun ohella toinen olennaisesti Kallion kaupunginosakulttuuriin liittyvä yleinen sauna. Hinta: 12 euroa. Kotisivut. 

Hermannin sauna (Hämeentie 63)
1950-luvulla perustettu yleinen sauna Hämeentien varrella. Hinta: 10 euroa. Kotisivut.

Kulttuurisauna (Hakaniemenranta 17)
Merihaan kulttuurisauna on uusin tulokas yleisten saunojen joukossa. Puupellettilämmitteinen sauna on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Hinnat: 15 euroa. Kotisivut.

Salmen sauna
Helsingin hallinnoimalla Salmen ulkoilualueella Vihdissä on yleiset saunavuorot ympäri vuoden perjantaisin. Hinta 4,50 euroa. Kotisivut.

Kaunissaaren sauna
Sipoon saaristossa sijaitsevassa Kaunissaaressa (Helsingin omistuksessa) on saunavuorot kesällä sekä lauantaisin että keskiviikkoisin. Hinnat 4,50. Kotisivut. 

Sompasauna

Sompasaaressa, Helsingin kulttuuriteko 2015. Kotisivut.

Yllämainittujen lisäksi saunaan pääsee tietenkin muun muassa uimahalleissa ja maauimaloissa.

Tämä lista tuskin on kattava, joten jos tiedät yleisiä saunoja, jotka puuttuvat listalta, niin kommentoi alle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.