Kesän aikana on taas tullut hamstrattua Helsinki-aiheista kirjallisuutta. Minulla on tapana kierrellä divareita ja kirpputoreja, joista usein tarttuu mukaan pääkaupunkiamme koskevia opuksia. Näiden kanssa on syksyn tullen hyvä kääriytyä viltin sisään ja keväällä kun herää talviunesta, niin sitten on taas toivottavasti hieman viisaampi.
Jukka L. Mäkelä: Helsinki liekeissä (1967). Tämän kirjan olen lukenut aikaisemminkin , mutta kun halvalla sai, niin mukaan tarttui. Loistava teos Helsingin suurpommituksista. Tämä löytyi kirpputorilta Turusta.
Arvo Turtiainen: Ihminen 503/42 (1978). Stadin Arska kuvaa kirjassaan vankila-aikojaan. Turtiainen ei suostunut lähtemään sotaan, joten hänet pidätettiin ja tuomittiin vankeuteen sodan aikana. Tämäkin teos löytyi Turusta.
Alpo Ruuth: Nousukausi (1977). Nousukautta on pidetty Helsingin kuvaajana tunnetun Ruuthin pääteoksena. Kämpän olen lukenut, mutta tätä en. Hiltusen divarista 1 eurolla.
Väinö Tanner: Näin Helsingin kasvavan (1947). Tanner kuvaa muistelmissaan suhdettaan kaupunkiin. Klassikko. Tästäkin maksoin 1 euron.
Heikki Nuutinen: Johanneksen kirkko 100 vuotta (1991). Kirkon historiikki valmistui juhlavuodeksi runsas parikymmentä vuotta sitten. Tein elämäni ensimmäisen nettidivariostoksen. Toimituskuluineen noin 10 euroa.
Tore Janson, Erkki Kivijärvi: Hyvä Helsinkimme (1926). Jonkinlainen matkaopas ja kaupunkiesittely 1920-luvulta. Kirppislöytö.
Jarmo Nieminen (toim.): Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa – sotasurmat 1917-1918 (2015). Upouusi tiiliskivi tekee tiliä 1. maailmansodan surmista Helsingissä. Erinomaiselta ja tärkeältä teokselta vaikuttaa. Tähän tulen palaamaan vielä uudestaan blogissani.
by