Helsinki – maailmanluokan musikaali- ja näyttelykaupunki

Oopperan kummitus. Kuva: Stefan Bremer.
Oopperan kummitus. Kuva: Stefan Bremer.

Aika ajoin kulee puhuttavan, että Helsinki on todellinen Euroopan takapajula. Mitään kansainvälistä kulttuuria täällä ei ainakaan pysty kokemaan. Käsitys on melkoisen väärä, ainakin juuri tällä hetkellä.

Kansainväliset megatason bändit ovat jo pitkään löytäneet tiensä myös Helsinkiin. Mutta juuri nyt Helsinki on sangen kova musikaalikaupunki. Meno-listoja katsoessa voisi luulla, että ollaan Lontoossa Leicester Squerella. Billy Elliot pyörii kaupunginteatterissa, The Phantom of the Opera vetää täysiä saleja Kansallisoopperassa ja Mamma Miaa tullaan Ruotsista ja Japanista saakka katsomaan Svenska Teaterniin. Harvoin on Helsingissä ollut näin kova kattaus kansainvälisen tason musikaaleja.

Henri Cartier-Bressonin valokuva Berliinin muurista. Kuvalähte: Ateneum.
Henri Cartier-Bressonin valokuva Berliinin muurista. Kuvalähte: Ateneum.

Helsingissä on nyt myös kansainvälisen tason meganäyttelyitä. Guggenheimin puolustajat ovat huutaneet, että kuka tuo Helsinkiin niitä suuria maailmantähtiä. Ainakin tänä syksynä Ateneum ja Helsingin taidemuseo HAM. (tämä nyt ei ole kannanotto Guggenheimia vastaan)

HAMissa on nähtävillä maineikkaan nykytaiteilijan Ai Weiwein laaja näyttely. Ateneumissa puolestaan syksyn nimi on 1900-luivun tunnetuimpiin valokuvaajiin lukeutuva Henri Cartier-Bresson.

Nyt kannattaa nauttia ja ottaa Helsingin kulttuurisyksystä kaikki irti!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.