Itsenäisyyttä puolusti monikulttuurinen väki

Itsenäisyyspäivän tietämillä muistellaan sodassakaatuneita ja kukitetaan sankarihautoja. Hietaniemen hautausmaalla kulkiessa huomaa, että sodassa Suomea oli puolustamassa aika värikäs joukko. Oli sotilaita eri maista, uskonnoista ja etnisistä taustoista.

Islamilaisen hautausmaan Pro Finlandia -muistomerkki

Muistomerkin taakse on kirjoitettu kymmenen sankarivainajan nimet. Sankaripatsaan pystytti Suomen muhamettilainen seurakunta vuonna 1956.

Ortodoksien muistomerkki

Ortodoksisella hautausmaalla on sankarihautojen alue ja Nina Sailon vuonna 1960 paljastettu patsas Vapahtaja sotilaiden lohduttajana.

Romanien muistomerkki

Hietaniemen valtavan sankarihautausmaan vieressä on sodassa kaatuneiden romanien muistomerkki. Vuonna 2003 paljastetun muistomerkin suunnitteli taiteilija Heikki Häiväoja.

Juutalaisten muistomerkki

Juutalaisella hautausmaalla on In Memoriam -veistos, jonka eteen on haudattu 13 sankarivainajaa. Muistomerkin suunnittelivat Sam Vanni ja Loe Engell.

Norjalaisten muistomerkki

Talvisodassa menehtyneiden norjalaisten muistolle.

Ruotsalaisten muistolle

Vuonna 1984 paljastettuun muistomerkkiin on kaiverrettu 1941-1944 kaatuneiden ruotsalaisten nimet. Yksi nimi on muistolaatasta poistettu, kun selvisi, että mies oli vapaaehtoisesti loikannut vihollisen puolelle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.