Lapinlahden sairaala kuuluu kaupunkilaisille

Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta kantautui huolestuttava tieto, kun Y-Säätiön vetämä kokoonpano vetäytyi ideakilpailusta (linkki HS:n juttuun).

Viime syksynä kaksi ehdotusta valittiin ideakilpailusta jatkoon. Lapinlahti 360 -nimimerkin takana oli Y-Säätiö, suunnitteluryhmä Arkkitehtitoimisto Livady Oy, Planetary architecture research studio Oy, Rönkä Consulting, DEMOS Helsinki ja A-Insinöörit Oy. Mukana oli myös Lapinlahden nykytoimijoita.

Lapinlahti 360 -ehdotus kuitenkin vedettiin nyt pois, koska he eivät olleet saaneet rahoitusta turvakseen. Jäljelle jäi siis yksi ehdotus.

Lapinlahden kevät -nimimerkin takana ovat NREP Oy ja Oaklins Merasco Oy, suunnitteluryhmä Ark-byroo Oy, Arkkitehdit Soini & Horto ja Arkkitehtitoimisto OPUS Oy. Näistä NREP Oy on valtava kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö, jolla tuskin on intressejä edistää helsinkiläistä kaupunkikulttuuria. Vaikea uskoa, että ehdotus tekisi Lapinlahdesta aidosti ”kaikille avoimen, vehreän terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin keitaan”, kuten he ovat luonnehtineet.

Lapinlahden sairaala on viime vuosina ollut viriili, innovatiivinen ja matalan kynnyksen paikka, jonne on ollut helppo tulla. Siellä on ravintola, yleinen sauna, museo, hyvinvointitapahtumia ja paljon muuta. Tietysti toiminnassa on kehitettävää, mutta henki ja suunta on ollut oikea.

Historiallinen sairaala puistoineen kuuluu kaupunkilaisille yhteiseksi tilaksi. Poliitikkojen pitäisi se pitää mielessä, kun tekevät päätöstä veronmaksajien, eli meidän kaikkien yhteisestä, omaisuudesta.

Kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn asia tulee todennäköisesti maaliskuussa 2020.

Alkujaankin oli hyvin erikoista, että ideakilpailussa jatkoon kelpuutettiin vain kaksi ehdotusta. Eikö kisaan tullut muita ideoita, joita olisi kannattanut lähteä jalostamaan? Kyse on kuitenkin yhdestä koko Suomen paraatipaikasta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.