Mikä osa kirjasta valmistuu ensin? Tietenkin kansi

Helsingin muistolaattabongarin opas ilmestyy ensi keväänä. Materiaali on ihan hujan hajan, osia on kirjoittamatta ja paljon on kuvaamatta. Ja kuvat ja teksti ovat täysin järjestelemättä vielä. Mutta ei niillä niin kiirettä. Kannella on.

Kirjan kansi on tällä kertaa se joka valmistuu ensin, ja tuskin tämä on mitenkään poikkeuksellista. Kustantajan pitää saada ensi kevään katalogit ja esitteet painoon, ja niissä pitää olla kevään kirjojen kannet esiteltynä. Siksi kannet pitää olla hyvissä ajoin valmiina.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, miten paljon käy sitä, että lopulliset kannet ovat erilaiset kuin katalogeissa. Esitteisiin on kova kiire saada kannet valmiiksi, ja sitten kun esitteet ja katalogit on saatu painoon, niin sitten vielä hiotaan ja muutellaan kansia paremmiksi. En ole koskaan kiinnittänyt asiaan huomiota, vaikka kaikki kustantomoiden katalogit yleensä selaankin läpi, joten tuskin sitä paljon tapahtuu. Mutta varmasti aika ajoin.

Vaikka kirjani käsitteleekin muistolaattoja, on mielestäni kuitenkin kiva, jos kannessa on ihmisiä. Tässä alhaalla muutamia kuvia, joita kuvasin Muistolaattabongarin kirjan kantta varten kuluneella viikolla. Parhaita kuvia en julkaise tässä, vaan ne lähetin kustantajalle, joka sitten käyttää niitä kannessa tai ei käytä. Tässä kuitenkin pientä fiilistelyä, mitä mahdollisesti on luvassa. Kiitos ihanat mallit Tanja ja Mari!!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.