Nikulat ja rivitalot

Aloitin muutama päivä sitten aamun smoothiella emeritaprofessori Riitta Nikulan kanssa. Istuimme Tapiolassa ja keskustelimme rivitaloista. Nikula on kirjoittanut kirjan suomalaisen rivitalon historiasta.

Kerrassaan mielenkiintoinen opus. Rivitaloasuminen ja -arkkitehtuuri on saanut melkoisen vähän huomiota osakseen. Nikulan kirja paikaa tätä aukkoa.

Tapiolassa olimme siksi, että kävimme katsomassa Nikulan entistä kotia Iltaruskontiellä. Hän asui perheineen Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelemssa talossa yli 20 vuotta. Nikulan kolmesta pojasta kaksi on hyvinkin tunnettuja julkisuudessa: Jone Nikula toimittajana ja Idols-tuomarina, Stuba puolestaan on Helsingin kulttuurijohtaja. Oli hauskaa kuunnella Riitan tarinoita, kun hän kertoi poikien ristiretki-leikeistä ja lumilinnoista ja majan rakentamisista.

Nikulan kirjaan on päätynyt grafiikantyö, jonka Stuba on tehnyt 13-vuotiaana. Kuva esittää heidän Tapiolan kotiaan. Tältä näyttää Helsingin kulttuurijohtajan teos vuosien takaa:

Eikä näistä Nikuloista niin vaan eroon päässyt. Matkalla takaisin työhuoneelle autoradiossa oli päällä tietenkin Radio Rock ja Jonen aamuvuoro.

PS. Hauska sattuma. Olimme Riitta Nikulan kanssa Tapiolassa Aschan-kahvilassa, ja siitä tuli sitten tietenkin puheeksi kahvilan kotikaupunki Turku. Kuinka ollakaan, satuimme molemmat olemaan alkujaan Turusta. Nikula kävi Puutarhakadulla koulua, itse asuin monta vuotta kivenheiton päässä Rauhankadulla – toki aivan eri vuosikymmenillä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.