Pala merihistoriaa kesämajan seinässä

Kiinnitin pienen majamme seinään köyden pätkän. Kivinokka on osa merellistä Helsinkiä ja nyt kesämajamme on osa Helsingin merellistä historiaa. Köydenpätkä nimittäin on sotalaiva Hesekielistä.

Hesekiel oli venäläinen sota-alus, joka upposi Helsingin edustalle Krimin sodan aikana elokuussa 1855. Laivassa oli kaikkiaan 72 tykkiä ja sen päällikkönä toimi taistelutilanteessa kapteeni Browtsyn (katso täältä miltä alus näytti).

Sukeltajat löysivät laivan jättimäisen ankkurin Suomenlinnan lähistöltä vuonna 1977. Ankkuri nostettiin ylös ja se on esillä Katajanokalla Viking Linen terminaalin pihalla.

Parisen viikkoa sitten kävelin ankkurin ohi. Ankkurissa on paksua köyttä, joka on alkanut irtoilla. Siitä oli palasia maassa, ja tuuli riepotteli niitä kaduilla. Joku oli laittanut pätkiä roskikseenkin, joten uskalsin ottaa pienen palan talteen ja laitoin sen nyt mökin seinälle.

No – enpä tiedä on köysi alkuperäistä vai vasta myöhemmin ankkuriin kiinnitettyä. Hyvin vanhalta se vaikuttaa. Ja ainakin itselleni uskottelen ja kaikille vieraille tulen kertomaan, että kyseessä on pala alkuperäisestä Hesekielin ankkurin köydestä. Eikös se vanha viisaus mene niin, että hyvä tarina voittaa aina totuuden.

Hesekielin ankkuri Katajanokalla.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.