Saariaho ja huoleton Musiikkitalo

Kaija Saariahon sävellys esitettiin ensikertaa Suomessa. Kuva: Maarit Kytöharju / Fimic.

Säveltäjä Kaija Saariahon teos Circle Map esitettiin tällä viikolla ensimmäistä kertaa Suomessa. Radion sinfoniaorkesterin konsertin johti kapellimestari Susanna Mälkki. Mälkki johti myös teoksen kantaesityksen Amsterdamissa vuonna 2012.

Circle Mapin tekee erikoiseksi se, että Saariahon innoittajana on toiminut persialainen runoilija Jalal ad-Din Muhammad Balkhi-Rumi, joka useimmiten tunnetaan pelkästään nimellä Rumi. Circle Mapissä kuullaan Rumin runoja nauhalta. Persiankieliset runot on lausunut iranilaissyntyinen Arshia Cont.

Nauhalta kuuluvat runot yhdistyvät mutkattomasti Saariahon monipuoliseen musiikkiin ja toivat Musiikkitaloon mystisen, välillä lähes pelottavan tunnelman. Olisi ollut mukava kädenojennus yleisölle, jos käsiohjelmassa olisi ollut runojen sanoitukset.

Rumi (1207-1273) tunnetaan islamilaisena ajattelijana, ja hän liittyi suufilaiseen koulukuntaan. Suufilaisuus on suuntaus, jossa tulkitaan Koraania varsin vapaasti. Siinä on vaikutteita myös muun muassa uusplatonismista.

Monet fundamentalistit suhtautuvat suufilaisuuten hyvin kriittisesti ja suufeja vainotaankin jossain päin maailmaa. Fundamentalistit pitävät suufilaisuutta harhaoppina.

Tätä taustaa vasten voisin kuvitella, että jos Circle Map olisi esitetty Helsingin sijaan jossain toisessa eurooppalaisessa pääkaupungissa, sanotaan nyt vaikka Pariisissa, niin turvatoimet olisivat saattaneet olla aika tiukat.

Musiikkitalossa tällaisesta ei ollut tietoakaan. En osaa arvioida tämän kaltaisia riskejä edes välttävästi, joten tuskinpa Musiikkitalossa olisi ollut edes tarvetta turvajärjestelyjen tiukentamiseen.

On tämä Suomi vaan sellainen lintukoto.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.