Tunturiretkeilyä Saariselällä: Rautulampi ja Kiilopää


Päiväretki tuntureilla alkoi Kiilopään majalta noin kello 10 aamulla. Matkan määränpää oli Rautulampi ja sieltä toista reittiä takaisin. Siitä tulee mukava rengasreitti. Matkan suunta vastapäivää.

Suuntasimme ensin kaakkoon kohti Niilanpäätä. Olimme viimeksi retkellä Pyhällä, jossa luontokeskus Naavasta sai retkikarttoja ilmaiseksi, joten olimme suorastaan pöyristyneitä, että Urho Kekkosen kansallispuistossa kartoista perittiin 4 euroa. No, jos on varaa matkustaa Lappiin, niin ehkä 4 euron kartta ei kaada matkabudjettia.

Niilanpäähän saavuttuamme pidimme lyhyen kahvitauon. Niilanpäässä on myös autiotupa, mutta keli oli hieno ja nautimme kahvit ulkona, poronerotteluaidan vieressä.

Jatkoimme matkaa. Seuraavan nähtävyys oli aivan polun vieressä kököttävä riekko. Se ei liikkunut mihinkään, vaikka aivan vieressä sitä ihmettelimme.

Polku nousi yhä korkeammalle tuntureihin. Lähes koko reitti kulki puurajan yläpuolella. Se tarkoitti myös sitä, ettei hyttysiä ja paarmoja juuri ollut, vaikka elettiin pahinta räkkää. Myös navakka tuuli karkoitti hyönteiset.

Matka Niilanpäältä Rautulammelle oli huikea. Tuntureita silmänkantamattomiin. Erään tunturin laella oli vielä lunta, vaikka elettiin keskikesää.

Tuntureilta laskeuduimme Rautulammelle ja pidimme siellä evästauon. Rautulammen tupa oli palanut ja sen tilalla oli suuri teltta, jota lämmitti kamina. Siellä tankkasimme evästä.

Rautulammelta jatkoimme kohti pohjoista Rautupään ja Kutturapään välistä. Maasto oli märkää: suota, pieniä puroja, lampia. Muutaman puron kohdalla jouduimme riisumaan kengät ja kahlaamaan yli.

Siitä pitää antaa erityiskiitos Saariselän aluelle, että reitit ovat erinomaisesti merkattuja. Ei minkäänlaista vaaraa eksyä.

Retkemme päättyi nousuun Kiilopään huipulle. Sieltä on komeat näkymät, mutta päivän aikana ehti nähdä niin paljon hienoja tunturimaisemia, ettei Kiilopään maisemat enää tehneet erityistä vaikutusta.

Kaikkinensa mittariin tuli noin 30 kilometriä, aikaa kuluin noin 9 tuntia.

Vinkki: Kiilopään alueella retkeillessä kannattaa käydä myös Kiilopään savusaunassa. Siitä lisää täällä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.