Voiko minusta tulla HIFK-fani?

20150411_130014
Ostin kausikortin HIFK:n jalkapallojoukkueen kotipeleihin. En ole koskaan ollut HIFK:n fani. Mutta voiko minusta tulla sellainen? Ja miten joukkueen faniksi ylipäänsä tullaan?

Nähdäkseni jonkun joukkueen faniksi voi tulla kolmella tavalla. 1) Joukkueen faniksi ”synnytään.” 2) Joukkue tulee sydämeen nuorena. 3) Päätös ryhtyä faniksi.

1) Joukkueen faniksi synnytään. Tämä tapahtuu usein siten, että perheen vanhemmmat (tai ainakin toinen vanhemmista) ovat jonkun joukkueen kannattajia, ja lapset käyvät pienestä pitäen vanhempien kanssa katsomassa pelejä. Tämä on hyvin tyypillistä esimerkiksi Englannin tai Espanjan jalkapallossa. Perheellä on traditio käydä säännöllisesti katsomassa suosikkijoukkueen pelejä, usein jopa monen sukupolven voimalla. Suomalaisessa futiksessa tätä näkyy aika vähän, jääkiekossa jonkin verran. Itselläni ei ole tällaista taustaa.

2) Joukkue tulee sydämeen nuorena. Tämä lienee se kaikkein yleisin tapa. Nuorena pelataaan koulujen välitunnilla lätkää tai futista ja silloin valitaan se oma jengi. Itse oli 1 vs. 1 -peleissä aina TPS. Porissa syntynyt kaverini oli Ässät. Joukkue voi valikoitua myös sen takia, että päätyy junnuna pelaamaan vaikkapa HJK:n juniorijoukkkueeseen, ja sen jälkeen kannattaa klubia koko elämänsä.

Nuorena myös usein nähdään tv:stä ensimmäiset futismatsit ja sieltä löytyy ne barcelonat ja chelseat, joita alkaa kannustaa. Minun joukkueekseni valikoitui Manchester United vuonna 1986. Olen ollut ManU-fani siitä lähtien ja olen edelleen. Yritän katsoa kaikki pelit, joita maksukanavat näyttää. Myös Old Traffortilla olen käynyt katsomassa peliä. ManU on kenties tärkein joukkue elämässäni.
TPS on jäänyt. Jääkiekkoa en ole seurannut enää vuosiin lajin pömpöösin ja itseriittoisen imagon takia. Nuorena olin Turun torilla mesturuusjuhlissa monet kerrat, mutta vuoden 2010 mestaruus ei tuntunut enää oikein miltään. Jalkapallo-TPS:ää symppaan, mutta en menettänyt yöuniani, kun joukkue putosi divariin. ManUn putoaminen divariin olisi suurempi shokki. Tämä on asia, jolle ei oikein mahda mitään.

3) Päätös ryhtyä faniksi. Voiko faniksi päättää ryhtyä? Tämä on kaikkein epätodennäköisin tapa tulla faniksi, muttei täysin mahdoton. Esimerkiksi sellaista on sattunut, että joku on muuttanut ulkomaille töihin johonkin pieneen kaupunkiin ja ajankuluksia alkanut käydä peleissä ja tätä kautta tullut faniksi.

Olen muutamia kertoja käynyt katsomassa West Hamin pelejä, ja seuran värikäs historia ja nykyisyys on alkanut kiinnostaa. Seuraan tarkoin joukkueen tekemisiä ja pelejä. Jos en näe peliä, niin ainakin kokoonpanot ja tulokset katson aina. Luen West Ham-blogeja ja uutissivuja. Ja joukkueen seuraaminen on paljon mielenkiintoisempaa, kun tutustuu pelaajien taustoihin, joukkueen taktisiin kuvioihin ja seuraa keskustelupalstojaa. Siitä syntyy itseään ruokkiva kierre. Mutta voinko kutsua itseäni West Ham -faniksi? Enpä oikein. Seuraan suurennuslasilla West Hamin edesottamuksia, mutta varsinainen fani en ole. ManU-fani olen. Sen huomaa siitä, että ManUn tappiot ottavat aina päähän, mutta West Hamin tappiot eivät juuri sureta (koska ne kuuluvat West Hamilla jotenkin asiaan).

Luutavasti suhteeni HIFK:n futisjengin kanssa tullee olemaan hieman samanlainen kuin West Hamin kanssa. Seuraan tarkoin joukkueen tekemisiä, tutustun valmentaja Honkavaaran taktisiin kuvioihin ja käyn mahdollisimman paljon peleissä. Koskaan aikaisemmin en ole HIFK:n futismatsissa käynyt, mutta silti voin kokea joukkueen tärkeänä. Futis-HIFK:sta voi tulla minulle tärkeä seura, mutta tuskin minusta intohimoista fania tulee. Tosin onhan niitä ihmeellisempiäkin asioita maailmassa tapahtunut.

Syitä, miksi päädyin kannattamaan HIFKta:

– Altavastaaja. On hienoa, että Helsinkiin saadaan taas paikallisotteluita. Olen monesti altavastaajien puolella, ja toivon että HIFK nousisi jonain päivänä tasapäisesti haastamaan HJK:n, ettei klubi ylpisty liikaa.
– Historia. Paikallishistorian harrastajana tietysti kannatan HIFKiä, sillä onhan se nyt vanhin seura pääsarjassa. Ainoana seurana se on perustettu 1800-luvun puolella. Jos Veikkausliigasta joku jengi pitää valita, niin ehdottomasti HIFK.
– Urbaani seura. HIFK on osa stadilaista mentaliteettia, ja leimallisesti urbaani seura. Kuulin, että HFK:n pelaajista vain yhdellä on auto (en tiedä huhun todenperäisyyttä). Futis on tärkeä osa kaupunkikulttuuria.
– Tekemisen meininki. HIFK:lla on hyvä meininki päällä ja positiivinen energia ympärillään. Sitä on ilo seurata.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.