Vuoden kaupunkilainen on Saadia Radouai

Olin mukana valitsemassa Vuoden kaupunkilaista 2015. Valinnan teki Kaupunkitoimittajien yhdistys. Onnea voittajalle. Yhdistyksen tiedote tässä:

Kaupunkitoimittajien yhdistys on valinnut Vuoden kaupunkilaiseksi 2015 helsinkiläisen Saadia Radouain.
Radouai perusti viime vuonna Al-Birr Lähimmäisapu-yhdistyksen, joka antaa vertaistukea maahanmuuttajanaisille ja -miehille. Vertaistuki on tärkeätä etenkin naisille, joista jotkut eivät ole uskaltautuneet ulos kodistaan ennen Al-Birrin perustamista.

Saadia Radouain idea on että myös vertaistukijat saavat kokemuksia ja itsetuntoa, mikä auttaa heitä orientoitumaan työelämässä.

Al-Birr tarjoaa suomen kielen opetusta sitä tarvitseville. Yhdistyksen toimintaan osallistuu 300-400 maahanmuuttajaa, jotka tällä hetkellä ovat pääosin turvapaikanhakijoita. Lähimmäisapu on voinut toimia Yusuf Islamic Centerin tiloissa Malmilla ilman vuokraa.

Yhdistys toimii naisvoimin ilman rahallista tukea Helsingin kaupungilta tai muilta yhteisöiltä. Vapaaehtoisopettajia on yhteensä 14.

Heiltä puuttuvat paperit, kynät, tuolit, pöydät, oppikirjat, tietokoneet ja raha. Joka päivä pitää tulostaa 200 lomaketta opetusta varten, kun turvapaikanhakijat oppivat, miten täyttää suomalainen lomake.

Joka päivä tarjotaan teetä ja kahvia sekä leipää kaikille nälkäisille. Ja kaikki tämä pyörii sen takia, että Saadia Radouai haluaa, että maahanmuuttajia autetaan Suomeen. Hänellä on omakohtaisia kokemuksia maahanmuuttajan arjesta, kun ei oikein tiedä, miten yhteiskunta toimii. Marokkolaistaustainen Radouai muutti Suomeen noin 20 vuotta sitten.

Kaupunkitoimittajien yhdistys edustaa liki sataa Helsingin seudun asioita seuraavaa uutistoimittajaa. Yhdistys on valinnut Vuoden kaupunkilaisen jo 19. kertaa. Valinnalla halutaan nostaa esiin niitä ihmisiä, jotka haluavat pyyteettömästi parantavat ihmisten hyvinvointia alueella.

Viime vuonna Vuoden kaupunkilaiseksi valittiin someryhmän Lisää kaupunkia Helsinkiin perustajajäsen Mikko Särelä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.