Zodiakin syksy ja Maija Hirvasen julkinen ohjeistus

Reddress-teoksen taiteilijat.

Uuden tanssin keskus Zodiak esitteli toissailtana syksyn ohjelmistoaan ja tanssiteoksista näytettiin pieniä otteita. Laadukkaasta ohjelmistosta nostan esiin kolme esitystä, jotka herättivät minussa erityistä mielenkiintoa.

1. Maija Hirvanen & Co: Walkapolis 
Olen itse kirjoittanut kolme kirjaa, joiden aiheena on kävelyretket Helsingissä. Usein myös matkoilla on kiva tutustua kaupunkiin opastetuilla kävelyretkillä. Kävelyretket ovat siis lähellä sydäntä ja siksi Maija Hirvasen Walkapolis herätti kiinnostukseni.

Kyseessä eivät ole ihan perinteiset kävelyretket, vaan matkan varrella on taiteilijoita esiintymässä ja kävelyt karttavat suuria muistomerkkejä ja historiallisia paikkoja. Kävelyretket ovat osa Helsingin juhlaviikkoja, ja niitä on 18.8.-31.8. Ei siis ihan perinteinen osa Zodiakin ohjelmistoa. Osallistun ehdottomasti, jos ehdin ja pääsen.

2. Sonya Lindfors: Noir?
Tanssikentän harvalukuiset mustat taiteilijat lyövät päänsä yhteen, ja pohtivat mustuuden merkitystä. Koreografi Sonya Lindfors kertoi, että haluaa teoksessa tarkastella mitä on olla musta. Hän halusi tehdä sen eritavalla kuin kulttuurikeskus Caisa, jossa vedetään heimonaamiot ylle ja sitten kaikilla on jännää. Mukana on myös räppäri Gracias. Ensi-ilta 29.11.

3. Elina Pirinen: Personal Symphonic Moment
Elina Pirisen tanssiteos on aivan omanlaisensa tulkinta Dmitri Sostakovitsin Leningrad-sinfoniasta. Pirisen lisäksi lavalla Kati Korosuo ja Katja Sallinen. Ensi-ilta 7.11.

Loppuun vielä ripaus viisautta. Walkapolis-teoksen tehnyt, Zodiakin house-koreografi Maija Hirvanen kirjoittaa Zodiakin ohjelmalehtiseen itselleen viiden kohdan ohjeistuksen syksylle 2013. Toistan hänen viisaat ohjeensa nyt tässä (tosin itse en kyllä pysty sitoutumaan niihin, varsinkaan ensimmäiseen):

– Ei tiedolle, jonka voi saada googlaamalla tai Wikipediasta
– Ei sanoille identiteetti, avoimuus, jakaminen, sosiaalisuus ja yhteisö (mitä oikeasti tarkoitamme näillä?)
– Vähemmän on enemmän (nämmene no nämmehäv)
– Muista katsoa taulun taustapuolta
– Unohda kriteerit ja haista todellisuus

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.