9 asiaa, joista Helsinki voisi oppia Lontoosta

Kävin reissussa Lontoossa. Siellä on varmaankin noin miljoona asiaa, joista he voisivat ottaa oppia Helsingistä ja Suomesta. Mutta tällä kertaa kiinnitin huomiota asioihin, joista me Helsingissä voisimme ottaa oppia Lontoosta.

1. Maailmanluokan taide
Sommerset Housessa oli mainion Egon Schielen näyttely. Kuka toisi meille Helsinkiin maailman huipputaiteilijoiden näyttelyitä? Didrichsenin taidemuseossa on Edvard Munch, mutta kovin harvinaisia näin suuret nimet ovat. Kyse on siitä, ettei taidemuseoilla oikein ole muskeleita. Olisiko Guggenheim ratkaisu tähän? Tai uudistuva Amos Anderson?

2. Juomat mukaan teatterisaliin
Lontoossa on ihan normaalia, että teattereissa voidaan viedä juomat mukaan katsomoon. Ne täytyy vaan ensin kaataa muovimukeihin. Phantom of the Operaa oli paljon mukavampi seurata kun oli lasillinen punaviiniä mukana. Jos juomat sotkisivat hirveästi, niin varmasti käytäntö olisi lopetettu jo ajat sitten.

3. Palvelukulttuuri
Palvelua oli toki laidasta laitaan, mutta pääasiallinen sävy on kohtelias – ja asiakas on aina oikeassa.

4. Bussipysäkit toisin päin
Jossain tapauksissa Helsingissäkin voisi kokeilla, miten bussipysäkit toimisivat toisin päin. Ne säästävät ahtailla kaduilla tilaa, autojen roiskuttama vesi ei kastele ihmisiä ja se on turvallinen.

5. Perhekatsomot
Watfordin kotistadionilla Vicarage Roadilla on perheille oma katsomo. Tällä tavoin kannustetaan ihmisiä lähtemään koko perheen voimin jalkapalloa katsomaan. Sitä tosin voisi miettiä vielä uudestaan, onko perhekatsomoa ja törkeyksiä huutavien vierasfanien katsomoa hyvä sijoittaa vierekkäin.

6. Kaupunkifillarit
Helsingissä ollaan jo usempi vuosi oltu ilman kaupunkifillareita. Lontoo on ratkaissut asian näin: Parin punnan vuokra pitää maksaa luottokortilla ja jos ei palauta pyörää, niin luottokortilta veloitetaan 300 puntaa. Simple as that.

7. Korkeat rakennukset
Lontoossa rakennetaan rohkeasti korkealle, kun tila alkaa loppua kesken. Helsingissä ei uskalleta koskea kaupungin matalaan siluettiin. Miksei täälläkin voisi rakentaa korkeata ja kaunista? Ei se taivas heti tule vastaan. Säästetään viheralueet ja rakennetaan ylöspäin.

8. Metroihin vain matkakortilla
Helsingissä on aivan liian helppoa liikkua pummilla metroissa ja raitiovaunuissa. Lontoossa metroon ei ole asiaa ilman voimassa olevaa korttia, vain sillä pääsee portista sisään. Sama systeemi tänne, niin loppuisi pummilla matkustaminen ja eikä tarvittaisi tarkastajia niin paljon.

9. Giniä museokauppoihin
Tate Modern -museon myymälässä oli kaiken taidekrääsän keskellä myynnissä Tate Giniä (40 %). Suomen niuhoittava alkoholilaki kieltää tietysti tällaisenkin. Olisi hienoa nähdä Kiasma konjakkia tai Ateneum akvaviittia.

* * *


Bubbling under 1: Full English Breakfast
Kerran matkassa pitää mättää kunnon Full English Breakfast. Sitten taas muistaa terveellisen ruuan merkityksen.

Bubbling under 2: Miesten pukeutuminen
Väitetään, että Suomessa miehet pukeutuvat tylsästi tummiin vaatteisiin. Mutta osataan sitä Lontoossakin. Salakuva metrosta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.