Tältä näyttää Helsingin uudet metrot

Kovasti pidän Helsingin vanhoista metroista, jotka ovat Börje Rajalinin ja Antti Nurmesniemen suunnittelemia. Esittelimmekin niitä valokuvaaja Marja Väänäsen kanssa tehdyssä kirjassamme Kulttuurikävelyllä Helsingissä.

Mutta metrojenkin evoluutio etenee ja nyt on valmistunut kaikkein uusin malli, metrojuna numero 301. Malli esiteltiin Espanjan Zaragosassa tehtailla tällä viikolla.

Metrojuna M300 on nelivaunuinen ja lähes 90 metriä pitkä eli nykyisten junien kahden vaunuparin mittainen. Metro on kokonaan läpikäveltävä eli sen sisätilat ovat täysin yhtenäistä tilaa. Junissa on myös ilmastointi.

Junan kuljetus Suomeen on oma projektinsa. Metrojuna pakataan kuljetusta varten helmikuun alussa ja sen odotetaan saapuvan laivalla Bilbaosta Vuosaaren satamaan maaliskuun alussa. Satamasta metrojuna kuljetetaan HKL:n metrovarikolle Roihupeltoon, jossa se kootaan ja valmistellaan testiajoihin.

Uudella junalla ajetaan ensin koeajoja ilman matkustajia, aluksi metrovarikon testiraiteella ja myöhemmin linjaraiteella metron liikennöintiajan ulkopuolella. Ensimmäiset matkustajat päässevät kyytiin loppukeväästä.

Junia on tilattu kaikkiaan 20. Sarjan seuraavat junat toimitetaan Helsinkiin niin, että kaikki junat on toimitettu kesällä 2016. Uusia junia tarvitaan Länsimetron liikenteen alkaessa.

Tässä pari kuvaa (kuvat: HKL):

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.