Guggenheim keskelle merta


Guggenheimia puuhataan jälleen Helsinkiin. Koska Guggenheim on vähintään yhtä paljon turismihanke kuin taidehanke, niin museoon saapuvien turistien määrän tulisi olla korkea, jotta siitä olisi hyötyä Helsingin talousalueelle. Yksi asia, jolla turistien määrään voi vaikuttaa, on mahdollisen museorakennuksen sijainti.

Tehdään kerrankin jotain rohkeaa ja poikkeuksellista: Rakennetaan Guggenheim johonkin Helsingin edustan saarista. Sieltä on vapautumassa monia sotilassaaria, joten niistä joku joutaa mainiosti Guggenheimin kodiksi. Esimerkiksi Vallisaari tai Isosaari olisi hieno paikka museolle.

Guggenheimin lisäksi saareen voisi rakentaa ravintolan ja kahvilan. Lautat ja vesibussit kuljettaisivat matkustajavirtaa Kauppatorilta ja Hakaniemestä. Siinä tulisi töitä myös uusille vesibussiyrittäjille.
Kesäinen vesibussireitti voisi samalla matkalla koukata Korkeasaaren ja Suomenlinnan kautta. Talvella Guggenheimiin voisi hiihtää jäitä pitkin. Tämä olisi suurta eksotiikkaa turisteille. Samalla he tutustuisivat Helsingin kauniiseen saaristoon, joka juuri tällä hetkellä on säälittävässä vajaakäytössä.

Guggenheim keskellä merta olisi sellainen nähtävyys, josta puhuttaisiin ympäri maailmaa.

Museoissa koetaan taidetta tai opitaan historiasta. Silti museo jää usein mieleen arkkitehtuurinsa tai sijaintinsa takia. Parhaat kokonaiselämykseni olen saanut juuri museoista, jotka ovat arkkitehtuuriltaan kiinnostavia, kuten Dali-museo Figueresissa tai arkkitehti Daniel Libeskindin suunnittelema juutalaismuseo Berliinissä. Myös sellaiset museot ovat tehneet vaikutuksen, jotka ovat jotenkin erikoisessa paikassa, kuten Fondation Maeghtin museorakennus korkean mäen päällä Saint-Paul-de-Vencen pikkukylässä tai Fernand Leger -museo Biotin kylässä Etelä-Ranskassa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.