Hillsborough ja Steven Gerrardin kyyneleet

Muistan hämärästi lehtiuutiset ja kuvat Hillsborough’n tragediasta. Olin nuori ja hiljattain aloittanut jalkapallon seuraamisen. Siitä tulee tänään kuluneeksi tasan 25 vuotta. Sheffieldissä kohtasivat Liverpool ja Nottingham. Hillsborough’n stadionin keskikatsomoon oli päästetty liikaa katsojia. Syntyi paniikki ja kaaos. 96 ihmistä rutistui tai tallottiin kuoliaaksi. Yli 700 loukkaantui. 

Tässä uutispätkää tapahtuneesta:

Hillsborough’ssa menehtyi 10-vuotias Jon-Paul Gilhooley. Hän oli nuori poika, joka oli viime hetkellä saanut liput kannattamansa ja ihailemansa Liverpoolin otteluun. Gilhooney oli nuorin uhreista. 

En silloin nuorena poikana täysin tajunnut, mitä kaukaisessa Englannissa oikein oli tapahtunut. Nyt murhenäytelmän ymmärtää paremmin.


Se tuli koskettavasti esille viime sunnuntaina.


Liverpool oli 1980-luvun suurseura, joka voitti lähes kaiken mahdollisen. Pian Hillsborough’n tapahtumien jälkeen alkoi Liverpoolin kuiva kausi: Seura ei ole voittanut Englannin liigaa 24 vuoteen.


Nyt Liverpool on lähempänä mestaruutta kuin aikoihin. Ensimmäistä kertaa sitten Hillsborough’n aikojen. Sunnuntaina se kohtasi yhden pahimmista kilpailijoistaan, Manchester Cityn. Liverpool voitti 3-2. 


Liverpoolin kapteeni on Steven Gerrard, yksi Englannin kautta aikojen parhaista pelaajista. Hän on pelannut Liverpoolissa koko uransa ja pelaa nyt viimeisiä kausiaan. Hän on pelannut Liverpoolissa väärään aikaan, sillä hänen uransa aikana Liverpool ei ole koskaan ollut Englannin paras. Nyt joukkueella on kaikki mahdollisuudet voittaa mestaruus. Se olisi sympaattisen Gerrardin ensimmäinen – ja kenties viimeinen, sillä hän on jo 33-vuotias.


Kun peli Manchester Cityä vastaan päättyi, Gerrard puhkesi kyyneliin. Hän tiesi, että mestaruus on lähellä.


Toinen syy tunteikkaaseen hetkeen oli se 10-vuotias Jon-Paul Gilhooley, joka menehtyi Hillsborough’ssa. Hän oli Steven Gerrardin serkku. Molemmat suunnilleen samanikäisiä poikia Liverpoolista. “Se olisi yhtä hyvin voinut olla minä,” on Gerrard muistellut. 


Mutta kun ei ollut. Gerrard on nyt auttamassa Liverpoolia seuran ensimmäiseen mestaruuteen sitten vuoden 1990.


Sunnuntain pelin yhteydessä muisteltiin Hillsborough’n uhreja. Tämä kaikki sai Gerrardin itkemään vuolaasti päätösvihellyksen jälkeen. 


Video Gerrardin kyyneleistä löytyy täältä:


Hetki oli äärimmäisen liikuttava myös kotisohvalla. Toivon sydämestani, että Steven Gerrard ja Liverpool voittavat mestaruuden (mutta vain siksi, että Manchester Unitedilla ei ole enää mahdollisuuksia). He ovat sen ansainneet. Ja kenties helpottaa sitä taakkaa, jota Merseysiden ihmiset ovat Hillsborough’n tragediasta lähtien kantaneet. 

Syyllisiä etsitään yhä. The Sun -lehti syytti aikanaan liverpoolilaisia jalkapallohuligaaneja tapahtuneesta. Liverpoolissa sitä ei ole annettu anteeksi, ja monet kaupungissa edelleen boikotoivat The Sunia. Sittemmin raportit ovat antaneet viitteitä, että moka oli viranomaisten. Poliisit ja järjestysmiehet päästivät liikaa katsojia sisään. Ketään ei kuitenkaan ole 96 kuolemasta koskaan tuomittu.
 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.