Jääleinikin kuoleman vastaanotto

Keväällä 2022 julkaisin dekkarin Jääleinikin kuolema (Myllylahti). Kirja on saanut mukavasti näkyvyyttä ja huomiota lehdissä ja blogeissa. Kokoan tähän yhteen arvosteluja ja kirjoituksia:

LEHDET:

Seura (heinäkuu 2022):
”Jokinen pyyhkäisi heittämällä samaan jengiin Virpi Hämeen-Anttilan ja Pekka Hyytin rinnalle. Jääleinikin kuolema viihdytti ja kauhistutti ja 1930-luvun Helsingin kuvaus imaisi hienosti mukanaan. Tapahtumia oli paljon, samoin henkilöitä mutta paketti pysyy kasassa yllättäviin loppukäänteisiin saakka.”

Helsingin Sanomat:
”Hesarin yhden palstan uutisesta kesäkuussa 1932 Pauli Jokinen raapaisee ensimmäisen romaaninsa. Jännityksen rakentelijana Jokinen on tosiaan vasta aloittelija, mutta miljöön ja tapojen tuntijana vankka ammattilainen. Jälkimmäisestä syystä Jääleinikin kuolema on mukava lukea.” Arvio: 3/5

Turun Sanomat (syyskuu 2022):
”Turkulaistaustainen Pauli Jokinen kuvaa uskottavasti ja elävästi 1930-luvun Helsingin elämänmenoa ja poliittisia jännitteitä.”

BLOGIT:

Kirsin kirjanurkka:
”Juonenpunonta Jokiselta sujuu mainiosti, ja Lainan murhan selvittelyn tuoksinassa niin poliisit kuin lukijakin hapuilevat moneen otteeseen pimeässä tai joutuvat tekemään kiperiä valintoja johtolankojen kesken. Henkilökuvauskin toimii oikein mukavasti, ja enemmän kuin mielelläni lukisin lisää Haahdin ja Frantsilan rikostutkimuksista ja yksityiselämänkin kiemuroista Helsingissä.”

Kirja vieköön:
”Löysin paljon huumoria ja pilkettä kirjailijan silmänurkasta. Jääleinikin kuoleman ajankuva tuntuu todelta, sillä Jokinen herättää 30-luvun Helsingin henkiin ja kuljettaa lukijaa kantakaupungin pimeillä kujilla ja kaduilla. Aikamoinen sokkelohan juonesta kehkeytyi, mutta viihdyin hyvin Jokisen elävän, seikkailullisen ja vauhdikkaan kerronnan parissa.”

Kirjarouvan elämää:
”Jokinen on onnistunut hyvin ensimmäisessä dekkarissaan. Mies on perehtynyt Helsingin paikallishistoriaan ja se näkyy tarinassa. Juoni on mielenkiintoinen ja monitasoinen. Kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää.”

Luetut:
”Olipa miellyttävää matkustaa Pauli Jokisen kanssa 1930-luvun Helsingiin. Jääleinikin kuolema on paitsi koukuttava dekkari myös hieno historiallinen romaani.”

Kirjojen kuisketta:
”Pidin tästä Jokisen esikoisdekkarista, pidin huolellisesta ajankuvauksesta, hyvin rakennetusta juonesta, Haahdista ja muistakin henkilöhahmoista. Lisäplussa menee onnistuneelle kannelle. Oli kiinnostavaa kulkea Helsingin katuja yhdessä Haahdin kanssa ja elää 1930-luvun alkua.”

Ja kaikkea muuta -blogi:
”Kuten usein historiallisissa romaaneissa, meni tässäkin ajankuvaus itse juonen edelle. Yksityiskohtia riitti. Hauskasti Helsinki näyttää jotenkin hieman erilaiselta kuin aiemmin lukemissani dekkareissa. Ehkä kyse on kirjailijan sukupuolesta. Nyrkkeilysalia, työläisväestön leirintäaluetta ja muutenkin minulle ihan uusia paikkoja ilmaantui tarinaan.”


MUUTA:

Pro-liiton kesävinkit:
”Mökkielämä houkuttelee lukemaan historiaa ja murhia. Parasta on tietysti, jos nämä kaksi löytyvät samasta paketista. Pauli Jokisen Jääleinikin kuolema on vahva kuvaus 1930-luvun Helsingistä, jossa murhataan nuori prostituoitu. Kun kansakunta on vielä jakautunut sisällissodan jäljiltä, miten poliisiyhteisössä mahtaa pärjätä ainoa punaisten puolelta rekrytoitu etsivä? Teoksen taustalla on tosielämässä vuonna 1932 Helsingin Punavuoressa tapahtunut Laina Yli-Rautalammen murha.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.