Linnoitukset kadunnimistössä

Viimeistelen kirjaa, joka käsittelee Helsigissä olevia ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituksia. Kirjaa tehdessä olen samalla kiinnittänyt huomiota paikannimistöön. Monissa paikoissa, joissa linnoituksia on rakennettu, on myöhemmin katuja ja puistoja nimetty aiheen mukaan.

Itä-Helsingissä Kivikossa on kerrostalojen keskellä Kiinalaispuisto, joka muistuttaa linnoitustöissä olleista kiinalaisista. Kivikosta löytyvät myös Ruutikuja ja päiväkoti Ruuti, Patterikuja ja Patteripolku, Linnoittajantie ja Linnoituksentie. Jälkimmiset ovat hieman huonoa nimeämiskäytäntöä, sillä ne ovat lähekkäin ja saattavat sekoittua toisiinsa.

Kivikon eteläosassa on Varustuksentie.

Maununnevalla on Vuorilinnakkeenpuisto ja Kasemattikallio. Lisäksi sieltä löytyvät Vallirinne, Vuorilinnakkeentie, Juoksuhaudantie ja Maavallintie.

Vantaalla Länsimäessä on linnotusten ympärillä Linnoittajanpolku ja Linnoituspolku. Nämäkin saattavat aiheuttaa sekaannusta, nimet kun ovat lähes samanlaisia. Länsimäestä löytyvät myös Valliraitti ja Vallikuja, Tykkikuja ja Tykkipolku, Vartiotie ja Varuskuja. Kivikon tapaan Länsimäessäkin on päiväkoteja nimetty sotaisasti: Vartiokujan päiväkoti ja Linnoituskujan päiväkoti. Alueen metsä on nimeltään Juoksuhaudanpuisto.

Luola Kiinalaispuistossa.

Espoon Haukilahdessa ei voi erehtyä paikasta, kun lähestytään linnoituksia. Katujen nimet ovat muun muassa Linnakepolku, Linnakekuja, Länsilinnake, Itälinnake ja Alalinnake.
Mäkkylästä puolestaan löytyy Vahtirinne. Siellä ovat myös Komendantitie ja Adjutantinkuja, mutta ne juontavat juurensa vielä ensimmäistä maailmansotaa vanhempaan aikaan.

Näiden lisäksi pääkaupunkiseudulta löytyy myös muita yksittäisiä linnoituksiin viittaavia nimiä.

Kirja ilmestyy ensi vuonna (2023). Kansikuva on jo valmiina:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.