Kävellen Helsingin historian äärelle

Tehtyäni kolme Helsinki-aiheista kirjaa (ja 2 uuttakin on taas työn alla), on kaupunki ja Helsingin paikallishistoria tullut kovin tutuksi moneltakin eri kantilta. Välillä tuntuu hieman turhauttavalta pitää se kaikki kertynyt tieto oman pään sisällä. Siksi päätinkin alkaa vetää opastettuja historiallisia kävelykierroksia Helsinkiin.

Lähden liikkeelle kolmella eri kierroksella, joiden aiheet ovat minulle tuttuja. Jatkossa mahdollisesti lisään valikoimaan uusia kierroksia. Pää on täynnä ideoita ja ajatuksia, joita voisin lähteä kehittelemään. Toki tällaisia historiallisia teemakävelyitä voisi vetää myös englanniksi ja venäjäksi, jos löytyy sopivat henkilöt sellaisia tekemään. Kaikki aikanaan. Nyt syyskuussa lähdetään liikkeellä tällaisilla, tervetuloa mukaan:

Helsinki sodassa -kävely

Kävelykierroksella katsotaan, mitä sodan merkkejä Helsingissä on vielä jäljellä. Jos osaa katsoa oikeista paikoista, niin talojen kivijaloista löytyy pommien jälkiä ja katoilta hälytyssireeneitä. Kierroksella kuljetaan Helsingin keskustan pommitusten paikoilla, tutustutaan ilmatorjuntaan ja muihin tärkeisiin sotakohteisiin. Kierros kestää noin 1,5 – 2 tuntia.

Syyskuun kävelyt: la 6.9. klo 11, la 13.9. klo 11 ja la 27.9. klo 11.
Hinta: 12 euroa (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 8 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi).
Lähtöpaikka: Abrahaminkatu 1-5 (Metropolia-koulun portilta). Oppaan tunnistat sinisestä sateenvarjosta.

***

Taiteilijat patsaina -kävely

Taiteilijat ovat saaneet Helsinkiin lukuisia muistomerkkejä ja veistoksia. Kävelykierroksella tutustutaan keskustassa oleviin taiteilijapatsaisiin ja niiden jännittäviin taustoihin. Erään taiteilijan hauta aiottiin avata veistosta tehtäessä ja erään kirjailijan patsashankkeesta tuli niin suuri riita, että hän sai jopa kaksi patsasta samana vuonna. Ja mikä siellä Eino Leinon kämmenessä kiiltää?  Kierros kestää noin 1-1,5 tuntia.

Syyskuun kävelyretket: ma 8.9. klo 14 ja ma 22.9. klo 14.
Hinta: 12 euroa (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 8 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi).
Lähtöpaikka: Fredrik Paciuksen patsas Kaisaniemen puistossa. Oppaan tunnistat sinisestä sateenvarjosta.

***

Arkkitehtuurin historiaa niin että hitaampia heikottaa

Kävelyretkellä käydään reipasta vauhtia läpi Helsingin arkkitehtuurin vaiheet Engelistä nykypäivään: jykevää empireä, koristeellista jugendia, pröystäilevää uusromantiikkaan ja hohtavaa funkkista. Kierros kestää noin 1,5 tuntia.

Syyskuun kävelyretket: ma 15.9. klo 14 ja ma 29.9. klo 14.
Hinta: 12 euroa (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 8 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi).
Lähtöpaikka: Valtioneuvoston linnan edestä (Snellmaninkatu 1). Oppaan tunnistat sinisestä sateenvarjosta.

WalkHelsinki-kotisivut
WalkHelsinki Facebookissa
WalkHelsinki Twitterissä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.