Kirja-arvio: Jenni Haukion Sinun tähtesi täällä

Tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio on niputtanut muistelmakirjaansa vuodet Mäntyniemessä. Runoilija kun on, Haukio on ottanut kirjan nimen Mirkka Rekolan runosta. Muistelmateoksensa myötä Haukio jatkaa perinnettä, jota monet muutkin presidenttien puolisot ovat jättäneet jälkensä. Jo Ester Ståhlberg julkaisi päiväkirjojaan, samoin Tellervo Koivisto. Sylvi Kekkonen oli kirjailija.

Haukio käy kirjassaan läpi arkea Mäntyniemessä sekä maakunta- ja valtiovierailujaan. Hän kertoo, miten elämä muuttui, kun Sauli Niinistöstä tuli presidentti ja Haukiosta valtakunnan seuratuin nainen. Lapsen saaminen muutti jälleen kaiken.

Sekä presidentti Niinistön että Haukion taustat ovat kokoomuksessa, joka vannoo kodin, uskonnon ja isänmaan nimeen. Haukion kirjassa etenkin sen alkuosa on hyvin isänmaallista paatosta. Kun kymmeniä kertoja asian mainitsee, kenellekään ei jää epäselväksi, miten paljon hän arvostaa sotaveteraaneja, lottia ja Suomen symboleja, kuten siniristilippua. Eipä siinä mitään, mutta vähempikin toistelu olisi vakuuttanut lukijan. Ja onhan hänen kiitollisuutensa sotien veteraaneja kohtaan jo entuudestaan tuttua muun muassa linnanjuhlista.

Haukio korostaa omaa isänmaallisuuttaan lähes puuduttavuuteen saakka. Lotat ovat hänelle ihmenaisia ja veteraaneilla on hänen mukaansa jokin yhteinen arvomaailma, joka pitää siirtää sukupolvelta toiselle. Haukio kertoo haluavansa palvella isänmaata parhaan kykynsä mukaan. Siinä hän lienee vilpitön.

Haukio on kirjoittanut muistelmat, kun hän vielä on istuvan presidentin puoliso. Se tuo kirjaan monenlaista pidättyväisyyttä. Olisiko pitänyt odottaa vielä muutama vuosi ja katsoa tätä aikakautta etäältä? Se olisi saattanut tuoda kirjaan syvyyttä, avoimuutta ja näkemystä. Nyt kirja on kuin 300-sivuinen juhlapuhe; ylevä, särmätön ja harmaa. Mutta sellainen on Haukio itsekin. Edustava, mutta etäinen. Salonkikelpoinen ja positiivinen.

Kirjassa Haukio kaihtaa poliittisia mielipiteitä, vaikka varmasti hänellä niitäkin on. Hän ylipäätään kaihtaa mielipiteitä. Asema tekee hänet kovin varovaiseksi ja pidättyväiseksi.

Kirjan loppupuolella sokka kuitenkin irtoaa, kun Haukio pääsee puhumaan eläintenoikeuksista ja netissä rehottavasti vihapuheesta ja kiusaamisesta. Hän ottaa voimakkaasti kantaa esimerkiksi turkistarhausta vastaan. Vastaavanlaista näkemystä häneltä kaipaisi maailman muillakin sektoreilla. Vaikka hänen asemansa tekee hänet pidättyväiseksi, samalla se asema olisi eturivin paikka mielipidevaikuttamiselle.

Kuuntelin kirjan äänikirjana. Haukio lukee kirjan itse. Siitä plussaa, hänen rauhallinen äänensä sopii kirjan lukemiseen oikein hyvin.

Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä. Vuodet tasavallan presidentin puolisona. WSOY 2023.

Arvio 2/5

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.