Kirja-arvio: Tunteiden palo

Turun palo oli koko Suomen historian suurin kaupunkipalo. Loimu näkyi Etelä-Pohjanmaalle saakka. Tuhkaa, paperisilppua ja seteleitä laskeutui Sauvoon ja Paraisille. Ihmiset pakenivat Turun tähtitorninmälle ja katsoivat sieltä, miten kaupunki paloi poroksi. Sen on täytynyt olla aikalaisille hyvin järkyttävä kokemus.

Tutkija Hannu Salmi on paketoinut tragedian kirjaksi Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827. Kirjan nimi tulee siitä, että Salmen keskiössä ovat ihmiset ja heidän kokemuksensa palosta. Kirjassa kerrotaan, millaisia vaikutuksia palolla oli aikalaisiin. Hyvin hän siinä onnistuu, ja kirja oli Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2022.

Topelius kirjoitti Maamme-kirjassa:

”Palvelustyttö teurastaja Hellmanilla Aningaisten kadun varrella, Aurajoen oikealla puolella, oli puhdistanut talia; — tali syttyi tuleen, ja tämä puutalo rupesi palamaan. Tunnin kuluessa oli koko Aningaisten seutu ilmitulessa.”

Fake news. Hannu Salmi kuvailee herkullisesti, miten palon jälkeen oikeudessa riideltiin ja syyteltiin ketä milloinkin. Keitettiinkö talia, varastoitiinko pihalla tervaa? Lopulta syytä tai syyllistä Turun paloon ei saatu selville. Kansalla oli oma käsityksensä. Huhu kiiri läpi kaupungin, että Hellmanin palvelustyttö oli käsitellyt tulta huolimattomasti. Se käsitys elää vieläkin voimakkaana. Topeliuksellakin jäi aikanaan faktan tarkistukset kesken.

Luultavimmin palo syttyi savupiipun kipinästä, joka lensi naapuritalon katolle. Huonoa tuuriakin oli. Syksyisenä iltana pohjoistuuli yltyi myrskyksi, joka antoi tulelle vauhtia.

Paikan päällä Turussa paloa olivat todistamassa muun muassa J. V. Snellman ja Frederika Runeberg (silloin vielä Tengström). He kenties olivat näkemässä ja kuulemassa, miten Turun tuomiokirkon kellot putosivat tornista alas ja urut romahtivat ja sulivat yhdeksi massaksi.

Palo tuhosi kolme neljäsosaa kaupungista. Kaupungin 14 000 asukkaasta noin 11 000 jäi kodittomaksi.

Kyseessä oli Suomen ensimmäinen ympäri maailmaa levinnyt uutinen. Palosta uutisoitiin Ranskassa ja Australiassa.

Hannu Salmi: Tunteiden palo (Otava, 2022)

Arvio: 4/5

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.