Kaupungin kaduilla kulkiessa kannattaa välillä nostaa katsetta. Rakennuksien seinissä sinua tuijottavat monenlaiset menninkäiset ja otukset. Juha Ilonen on koonnut valtavaan Julkisivustakatsojat-teokseensa Helsingin julkisivujen taideteoksia.
Ilonen on nähnyt suurenmoisen vaivan kirjaa tehdessään. Lopputuloksena on monen tiiliskiven painoinen ja lähes 500-sivuinen järkäle. Kirja on visuaalisesti kaunis ja sitä ryydittää sadat valokuvat, joista useat on kuvattu dronella, sillä monet talojen taideteoksista sijaitsee korkealla, lähellä katonharjaa.
Julkisivujen koristelua on tehty Helsingissä jo empireajoista alkaen, mutta kaikkein koristeellisinta aikaa vietettiin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun uusrenessanssin ja jugendin parissa. Uusrenessanssikauden taideteokset olivat hyvin klassisia, kuten vaikkapa Säätytalon ja Kansallisarkiston julkisivut todistavat. Jugend puolestaan toi taiteeseen leikkisyyttä, jota ammennettiin Suomen mytologiasta, luonnosta ja historiasta.
Ilonen esittelee kirjassaan satoja erilaisia taideteoksia ja niiden tekijöitä. Osa tekijöistä jää tuntemattomiksi, mutta tunnetuimpien joukossa on Suomen eturivin taiteilijoita, esimerkiksi Walter Runeberg ja Robert Stigell. Kovin vähän naisia on joukossa. Pohjolan talon vuolukiviukkoja veistellyt Hilda Flodin on harvojen joukossa.
Mielenkiintoinen ja unohtunut nimi on norjalainen Hans Uthuslien. Hän teki julkisivuveistoksia moniin 1900-luvun alun jugenrakennuksiin, joista mainittakoot vaikkapa Kansallisteatteri ja Nylands Nation.
Juha Ilonen on ammatiltaan arkkitehti ja hän harrastaa valokuvausta. Molemmat, sekä ammatti että harrastus, tulevat hyvin esiin kirjassa. Ilonen on tehnyt suuren kulttuurityön keräämällä julkisivutaidetta yksiin kansiin. Tämä teos on kaikkien Helsingin historian harrastajien must-teos ja kirja, joka tulee elämään pitkään.
Arvio: 5/5
by