Märta Tikkasen kohtalokas uni

Kaisa Korhonen (vas.) ja Märta Tikkasta näyttelevä Cecile Orblin.

Vuosisadan rakkaustarinat -näytelmä pyörii parhaillaan Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Se kertoo Märta Tikkasen ja Henrik Tikkasen riitojen ja alkoholin sävyttämästä avioliitosta sekä Märtan suvun historiasta. Näytelmän ohjaaja Kaisa Korhonen kertoi lehdistötilaisuudessa, että näytelmän idea lähti liikkeelle Märta Tikkasen unesta. Uni oli tällainen:

Unessa Märta saapuu tuntemattomaan tyhjään asuntoon. Häne menee isoon, korkeaan valkoiseen huoneeseen. Hän näkee huoneessa kauempana selin seisovan naisen, joka on pukeutunut mustaan. Märta kysyy tältä naiselta: Saatko sinä elää näin? Mustapukuinen nainen kääntyy ja se on Märta itse.

Kun Henrik kuolee vuonna 1984, Märta lähtee etsimään uutta asuntoa. Hän käy katsomassa Etu-Töölössä erästä asuntoa, jossa sitten on se hänen unensa huone. Juuri leskeksi tullut Märta on pukeutunut mustiin, kuten unen nainen. Hän tuntee olevansa heti kuin kotonaan.

Märta tuntee, että asunnossa on edelleen jotain outoa. Hän muistaa, että hänen isoäitinsä on asunut niillä kulmilla puoli vuosisataa aikaisemmin. Märta soittaa tädilleen, ja kysyy missä osoitteessa isoäiti asui. Täti vastaa, että Töölönkatu 8:ssa. Märtan uusi koti on samassa osoitteessa ja samassa huoneistossa.

Märta päättää ottaa selvää isoäintinsä tarinasta, ja se on osa näytelmää, joka nyt nähdään Kansallisteatterissa.

Lue myös Cult24:n sivuilta näytelmän pääosissa esiintyvien Petri Mannisen ja Cecile Orblinin haastattelu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.