Mikä on Finnkinon rooli Maximin alasajossa?

Maximin lopettamisen jälkeen Finnkino näyttää Helsingissä elokuvia Tennispalatsissa (kuvassa) ja Kinopalatsissa.

Eläkeyhtiö Ilmarinen on kertonut, että yhtiön omistama Maximin elokuvanteatteri tullaan lakkauttamaan. Tästä on syntynyt suuri poru. Ja aivan aiheesta, sillä ei Helsingissä näitä pieniä elokuvateattereita liikaa ole. Facebookiin on perustettu Pelastetaan Maxim -yhteisö, johon on liittynyt muutamassa päivässä 7000 jäsentä.

Ilmarista pidetään kulttuuri- ja elokuvapiireissä itse piruna, joka tuhoaa kulttuuria. Mutta kovin vähän on syyttäviä sormia osoiteltu Finnkinon suuntaan.

Maxim on ollut Ilmarisen omistuksessa ja Finnkino on ollut vuokralainen. Ilmarinen kertoo julkisuuteen, että yhtiön tehtävä on huolehtia eläkevarojen tuottavuudesta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö haluaa Maximin kiinteistöstä parempaa tuottoa, jota se on Finnkinolta saanut. Luultavasti yhtiö haluaa käypää markkinahintaa – tuskin sen enempää.

Ilmarisen johtaja Esko Torsti kirjoittaa HS:n mielipidepalstalla, että yhtiö on Finnkinon kanssa vuosia yrittänyt etsiä ratkaisua, joka olisi mahdollistanut Maximin jatkamisen. Tähän ratkaisuun ei ole päästy. En tiedä mitä taustalla on, mutta rivien välistä voi tulkita, että Finnkino ei ole valmis maksamaan Ilmariselle markkinahintaista vuokraa.

Finnkino ei ole erityisen tunnettu siitä, että se ajaisi pienten teattereiden asiaa. Finnkinon ruotsalaisia omistajia tuskin kiinnostaa yhden pienen elokuvateatterin kohtalo Helsingissä. Jotenkin minulla on sellainen aavistus, että Finnkino on lopulta aika tyytyväinen, että pääsi Maximista eroon ja voi keskittää kaikki elokuvansa Helsingissä multiplexeihin Kinopalatsiin ja Tennispalatsiin.

Finnkino ei ainakaan julkisesti ole lähtenyt puolustamaan Maximia ja pahoitellut tilannetta sen suuremmin.

Vastoin parempaa tietoa uskon vahvasti, että jos Finnkinolla olisi oikeasti tahtotilaa jatkaa Maximissa ja he kokisivat Maximin tärkeäksi, niin he olisivat päässeet Ilmarisen kanssa sopimukseen jatkosta.

Ilmarista mitenkään puolustamatta luulen, että tässä keississä on kaksi syypäätä. Hävetkää kumpainenkin!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.