Guggenheim-kisassa yksi ylitse muiden

Guggenheimin arkkitehtuurikilpailun kuusi finaalistia on valittu. Täytyy myöntää, että päällimmäisenä tunteena on pettymys. Löysin kilpailuun osallistuneista ehdotuksista monta parempaakin kandidaattia.

Guggenheimin kohdalla ei ole ollenkaan yhdentekevää millainen rakennus on. Rakennus on aivan yhtä tärkeä osa hanketta kuin mahdollinen sisältö. Bilbaossa ja New Yorkissa ihmiset menevät katsomaan usein pelkkää rakennusta – ihan sama mikä näyttely siellä on menossa.

Jos jonkun, niin Guggenheimin kohdalla pitää rakentaa wau-arkkitehtuuria. Arkkitehtuuria, joka erottuu kaupunkikuvasta. Arkkitehtuuria, joka ei ole hajutonta ja mautonta (kuten Helsingissä kovin usein on). Arkkitehtuuria, joka herättää mielipiteitä. Melkein tekisi mieli sanoa, että pitää valita rakennus, joka herättää eniten vastustusta.

Mutta näistä kuudesta finaalistista ei yksikään ole sellainen, joka herättäisi ”koko kansan vastustusta” (paitsi ne jotka vastustavat Guggenheimia yleisesti, niin he vastustavat tietysti kaikkia kuutta). Jokainen kuudesta vaikuttaa jollain tavalla yhdentekevältä. Ne voisivat olla hieman pienemmässä koossa lähiöiden kirkkoja tai seurakuntasaleja.

Mutta kun ne kuusi nyt finaaliin on valittu, niin poimitaan sieltä se edustavin suunnitelma.
Oma suosikkini on tämä viidestä tornista koostuva Guggenheim-rakennus. Se on ehdottomasti näyttävin ja rohkein kuudesta vaihtoehdosta. Näyttelyt sijoittuisivat tornien moniin kerroksiin. Tornien keskellä on avointa tilaa. Tämä rakennus on hyvin veistosmainen ja näyttää päällisin puolin eniten itsenäiseltä taideteokselta. Lisää tietoa ja kuvia täällä.

Kuva: Guggenheimhelsinki

Bubbling under:

Tämä rakennus näyttää upealta – ainakin pimeällä. Päivällä siitä tulee tavallinen kuolevainen.

Kuva: Guggenheimhelsinki

Harmi, ettei finaalissa ole yhtään kotimaista ehdotusta. Olisi saanut kisastudioon lisää jännitettävää.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.