Humanisti kaupunkisuunnittelijana – mitä siitä tulee?

Kaupunkisuunnittelu on perinteisesti ollut insinöörien ja arkkitehtien puuhaa. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ylimmät virkamiehet ovat teknillisestä korkeakoulusta valmistuneita arkkitehtejä, jotka hallitsevat matematiikan ja maanmittauksen.

Kaupunkisuunnittelusta 2007 -2014 vastannut apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä oli diplomi-insinööri. Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja on sotilas.

Mutta vuoden 2015 kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtajana aloittaa humanisti, venäläistä kirjallisuutta yliopistossa opiskellut runoilija Anni Sinnemäki.

Hyvin virkistävää. Kaupunkisuunnittelu on totta kai rationaalista puuhaa, mutta kyllä siinäkin voisi käyttää enemmän kirjallisuudesta tuttua luovuutta. Helsingissä kaupunkisuunnittelu on usein hyvin tylsää ja mutkatonta. Luovuutta käyttäen kaupungista saisi paljon kiinnostavamman. Usein kaupunki muuttuu kiinnostavaksi silloin, kun kaupunkilaiset käyttävät itse luovuutta – järjestävät tapahtumia oudoissa paikoissa, valtaavat katuja, tekevät jotain muuta, joka rikkoo kaupunkisuunnittelun harmoniaa.

Joskus voisi suunnitella kaupunginosan, joka olisi kuin venäläinen runo. Kadut kiemurtelevat ja loppuvat kesken kuin lauseet. Yksi talo on tosi korkea ja toinen tosi matala ja kolmas pitkä, neljäs punainen ja viiden rakennettu hirrestä. Liikkeet eivät olisikaan kivijalassa vaan ullakkokerroksessa. Parkkipaikat olisivat leikkipuistoja. Pääkatu päättyy tanssilavalle. Kaupunginosaa ympäröi kalaisat vallihaudat.

Tuskinpa Sinnemäellä on tällaiseen utopiaan valtaa/halua, ja luultavasti aikalailla vanhojen kaavojen mukaan mennään. Mutta toivotaan, että kaupunkisuunnittelussa näkyisi edes pieni pilkahdus humanismista.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.