Mikä yhdistää Appelsiinityttöä ja Aleksanteri II:sta?

Mitä yhteistä on August Uotilalla ja Johannes Takasella? Sen lisäksi, että he ovat suurelle yleisölle verraten tuntemattomia nimiä, heitä yhdistää hyvin moni asia. Muun muassa seuraavat:

– August Uotila ja Johannes Takanen ovat molemmat taiteilijoita. Uotila oli taidemaalari, jonka tunnetuin maalaus lienee Appelsiinityttö. Takanen oli kuvanveistäjä, jonka uran kohokohta oli Aleksanteri II:n muistopatsaskilpailun voitto Senaatintorille (Takasen kuoleman takia veistoksen kuitenkin toteutti Takasen suunnitelmien pohjalta Walter Runeberg).

– August Uotila ja Johannes Takanen elivät molemmat 1800-luvulla ja kuolivat nuorena. Uotila kuoli 27-vuotiaana vuonna 1886 ja Takanen kuoli 35-vuotiaana vuonna 1885.

– Molemmat menehtyivät sairauksien runtelemana Etelä-Euroopassa. Uotila kuoli Korsikalla ja Takanen Roomassa.

– Takaselle ja Uotilalle järjestettiin yhteinen muistonäyttely vuonna 1886. Sen jälkeen laajamittaista Uotilan näyttelyä ei ole järjestetty – ennen tätä syksyä.

– Uotilan Appelsiinityttö ja Takasen Aleksanteri II ovat molemmat nähtävillä Helsingissä juuri nyt. Keisarin patsas seisoo Senaatintorilla maailman tappiin (tai ainakin siihen saakka, kunnes äärifennomaanit ottavat maassamme vallan) ja August Uotilan näyttely on parhaillaan Amos Andersonin taidemuseossa (6.9.2013–13.1.2014).

Jälkikirjoitus: Tuhottu hauta

Olen harrastanut matkoilla hautabongailua eli bongaan ”julkkisten” hautoja. Roomassa kävin muutama vuosi sitten protestanttisella hautausmaalla etsimässä brittirunoilijoiden John Keatsin ja Percy Bysshe Shelleyn hautoja (jotka löysinkin). Vasta myöhemmin luin että samalle hautausmaalle on haudattu myös Johannes Takanen. Pitänee seuraavalla Rooman reissulla etsiä myös se.

Kysyin Uotilaa tutkineelta ja Suomen parhaalta Uotila-spesialistilta Tiina Penttilältä August Uotilan hautapaikasta. Penttilä oli itse käynyt Korsikalla Uotilan jalanjäljillä. Hän kertoi, että Uotila haudattiin Korsikalle Ajaccion hautausmaalle. Valitettavasti Uotilan hauta on jo tuhotttu, kun hautausmaata järjesteltiin uuteen uskoon noin sata vuotta sitten. Joten sinne ei kannata lähteä bongausreissulle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.