Miksi Kaisaniemen metroaseman nimi muutetaan?

Kaisaniemen metroaseman nimi tullee muuttumaan. Uudeksi nimeksi tulee Helsingin yliopisto. Täsmällisemmin Helsingin yliopisto–Helsingfors Universitet–University of Helsinki. Perusteluna lähinnä se, että asema sijaitsee yliopiston vieressä. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa 22.4. ja kaiketi näyttää ehdotukselle vihreää valoa.

Nettikeskusteluissa nimenmuutosta on pääasiassa ylistetty. Maailmalla on useita University-nimisiä metroasemia.

Itse olen sitä mieltä, että nimenmuutos on turha. Jos maailmalla onkin useita yliopistojen mukaan nimettyjä metroasemia, niin mitä sitten? Maailmalla ei ole yhtään Kaisaniemi-nimistä metroasemaa. Kaisaniemi on vain ja ainoastaan Helsingissä.

Kaisaniemi sopii metroaseman nimeksi luonnollisesti sen takia, että asema on Kaisaniemessä (alkujaan asema kulki työnimellä Kluuvin asema). Kaisaniemi on tunnettu osa kaupunkia ja sillä on historiansa. Kaisaniemi on saanut nimensä 1800-luvulla puistoon ravintolan perustaneen ravintoloitsija Kaisa Walhllundin mukaan, ja kartoissa Kaisaniemi on ollut 1800-luvun puolivälistä.

Kaisaniemi-nimellä on oma historiansa ja se puoltaa paikkansa metrokartoissa. Nimistötoimikunta on myös käsitellyt asiaa, ja toimikunta ei puolla muutosta. Olen samaa mieltä: Nimenmuutokseen ei ole mitään syytä.

Kumpaa nimeä sinä kannatat? Ota kantaa täällä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.