Mitä Kivinokan rakentaminen tarkoittaisi?

Kuvakaappaus Kaupunkisuunnitteluviraston esityksestä.

Kaupunki on esittänyt, että Kivinokan alueelle rakennnettaisiin asuntoja 6000 ihmiselle (esitys täällä). Ylhäällä kuva rakennettavasta alueesta. Kovin ahdasta tulisi.

Alue on hankala rakennettava, sillä sitä ympäröi monet esteet. Suojelut siirtolapuutarha ja Kulosaaren kartano ovat ensimmäiset esteen kaakossa ja idässä. Pohjoispuolella on arvokas metsäalue, jota missään nimessä ei tulla tuhoamaan. Lisäksi pohjoisosaan on suunniteltu jätettäväksi 200 kesämajan alue. Muuta pohjoisrantaa reunustaa luonnonsuojelualue, jolle pitää jättää suojavyöhyke. Lännessä ja etelässä on meri. Merenrantaan on suunniteltu rantareitti, joten ihan rantaan ei voi rakentaa.

Vaikka miten pyörittelisi, niin rakennettava alue on Helsingin paikkatietoppalvelun kartalla mitattuna runsaat 30 hehtaaria (Ja siinäkin laskelmassa on Kulosaaren kartano vahingossa jyrätty:). Tässä kuvakaappaus kartasta:

Ja sinne 30 hehtaarin alueelle pitäisi mahduttaa 6000 henkeä. Melkoisen ahtaalta vaikuttaa. Se tarkoittaa Elon laskuopin mukaan, että väestöntiheys olisi noin 20 000 ihmistä/neliökilometri. Ja se on paljon. Vertailun vuoksi väestötiheyksiä eri kaupunginosista (lähteenä pääasiassa Wikipedia):

– Ruoholahti 5000 km2
– Herttoniemenranta 8600 km2
– Kruununhaka 12 000 km2
– Kallio 16 500 km2
– Kivinokkan väestöntiheys, jos kaupungin suunnitelmat toteutuvat: 20 000 km2

Jotenkin kuulostaa melko epärealistiselta suunnitelmalta. Väestöntiheys olisi yli kaksinkertainen Herttoniemenrantaan verrattuna. Toki voidaan tehdä tornitaloja, joihin saadaan kaikki ne ihmiset mahtumaan, mutta se ei liene tarkoitus Kivinokan kohdalla.  Kaupungin esityksen mukaan ”Kivinokasta suunnnitellaan maastoon sopeutuvaa kerrostalovaltaista puutaloaluetta.”

Jotta suunnitellut 6000 asukasta saataisiin Kivinokkaan järkevästi mahtumaan, ensimmäinen operaatio olisi poistaa ne viimeisetkin mökit, joita sinne on suunniteltu jätettäväksi. Kenties jopa suojeltua siirtolapuutarhaa pitäisi hieman tiivistää.

Sitten tulee vielä autopaikat. Autopaikkanormien mukaan (normit löytyvät täältä) Kivinokka kuuluu alueeseen, jossa pitää rakentaa noin 1 autopaikka / 100 neliötä. Ja koska Kivinokkaan on suunniteltu asuinpinta-alaa 260 000 neliötä, se tarkoittaa 2600 autopaikkaa.

Kaikkiaan 6000 asukasta, 2600 autopaikkaa ja Kivinokka ei vain ole kovin toteuttamiskelpoinen yhtälö.

(Kirjoittajan sidonnaisuudet: Kesämaja Kivinokassa)

Lue myös: 4 virhekäsitystä Kivinokasta.

Lisäys kirjoitukseen 9.4.: Kirjoituksesta unohtui se, että kaupungin suunnitelman mukaan Kivinokkaan tulisi vielä 1000 työpaikkaa. Nekin siis pitäisi jotekin sinne vielä saada.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.