Valokuvaajagurun neuvo turisteille: ”Osta postikortti”

Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste (vas.), valokuvaaja Jussi Tiainen ja näyttelyn tekstit kirjoittanut Hüseyin Yanar.

Arkkitehtuurimuseossa on kaunis näyttely Kaksi polkua hiljaisuuteen (9.4.-1.6.), jossa esitellään suomalaisia nykykirkkoja. Valokuvat on ottanut Jussi Tiainen, joka on perehtynyt erityisesti arkkitehtuurin kuvaamiseen.

Kysyin Tiaiselta, että mitä vinkkejä hän antaisi turisteille, jotka matkoillaan kuvaavat paljon rakennuksia eli arkkitehtuuria.

Tiainen aloitti vastauksensa ihmettelemällä ihmisiä, jotka väittävät että ”Pariisissa on niin kiva valo”. Tiaisen mukaan Suomen leveysasteella on aivan uniikki valo. Pohjolassa on maailman erikoisin valo. Valo kääntyy kuudessa tunnissa 90 astetta. Kuvatessaan Tiainen odottaa juuri oikeaa hetkeä ja valoa. Hän otti esimerkiksi kuvan Laajasalon kirkosta (alla). Hän sanoi odottaneensa pitkään, että sai kuvan ristin varjosta. Se on pieni hetki, kun aurinko paistaa juuri oikeasta kohdasta ja luo ristin varjon seinälle.

Joten saadakseen juuri oikeanlaisen kuvan, turistin tulisi odottaa tuntikausia, eikä siihen ole yleensä mahdollisuuksia. Tiaisen vinkki turisteille onkin: ”Osta postikortti”

Näyttely on tutustumisen arvoinen, kuvakoosteeseen voit tutustua ennakkoon Cult24:n sivuilla.

Kun kävelin pois Arkkitehtuurimuseosta, satuin Glorian kohdalla huomaamaan mainosjulisteen: The Quarrymen tulee Suomeen! En tiennyt, että bändiä on enää olemassakaan. Luulin sen hajonneen jo joskus 60 vuotta sitten.

The Quarrymen oli siis The Beatlesin edeltäjä. John Lennon perusti bändin vuonna 1956, ja siinä soittivat myös Paul McCartney ja George Harrison. Ja nyt se esiintyy Gloriassa vuonna 2014 – huimaa! Vaikea sanoa millainen kokoonpano lauteilla nähdään. Luultavasti joku bändin alkuperäinen huuliharpunsoittaja vahvistettuna hänen pojallaan ja tämän parhaan kaverin serkulla.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.