Näyttelyarvio: Valokuvan legenda Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe: Susan Sarandon.

Varhain AIDSiin kuollut yhdysvaltalainen valokuvaaja Robert Mapplethorpe (1946-1989) tunnetaan erityisesti julkkisten muotokuvista ja homoja esittävistä mustavalkokuvista.

Kiasman uusi näyttely esittelee yli 200 legendaksi kohonneen Mapplethorpen kuvaa. Mapplethorpe eli taide- ja kulttuuriväen keskellä 1970- ja 1980-lukujen New Yorkissa. Hän asui pitkään Patti Smithin kanssa, ja kuvasi myös Smithiä paljon. Yksi tunnetuimmista kuvista on Patti Smithin Horses-debyyttilevyn kansi.

Kiasman näyttely jakautuu useaan osaan. Suurta yleisöä kiinnostanee eniten Mapplethorpen julkkiksia esittävät kuvat. Hän tunsi runsaasti kulttuurieliittiä ja taiteilijoita, ja kuvasi heitä runsaasti. Kiasmassa seinällä ovat muun muassa Richard Gere, Truman Capote, Susan Sarandon, Grace Jones, Deborah Harry, Yoko Ono ja Andy Warhol.

Toinen huomiota herättävä kokonaisuus koostuu sadomasokismia melko avoimesti esittelevistä kuvista. Mapplethorpe kuvaa miehen elintä lähikuvissa, ja näyttelyssä varoitetaan, ettei osio sovellu alle 18-vuotiaille. Tässä esimerkki (Silmät kiinni alle 18-vuotiaat):

Mapplethorpen kuvat herättivät aikanaan paljon pahennusta, eikä niitä kaikkialla maailmassa olisi edelleenkään soveliasta esittää. Tosin Kiasman näyttelyyn ei ole päätynyt kaikkein shokeeraavimpia kuvia.

Mapplethorpen valokuvia peitää suma, joka syntyy hänen valtavasta maineestaan. Mutta mitä tuon sumuverhon takaa paljastuu? Tyhjää.

Mapplethorpen ikoniset julkkisvalokuvat ovat hyvin tyhjiä. Niissä ei ole juuri mitään sisältöä. Eikä myöskään tunnetta. Jos kuvissa ei olisi julkkiksia, niin harva niistä jaksaisi kovasti innostua.

Sadomasokismikaan ei jaksa teemana häkellyttää, joten nekin valokuvat ovat lähinnä pieni tuokio modernin valokuvauksen historiaa.

Mutta sitä ei sovi kiistää, etteikö Mapplethorpella ole suvereenia visuaalista silmää. Valokuvat on rajattu millimetrin tarkasti ja asetelmat on geometrisen harmonisia. Tässä mielessä näyttelyn visuaalisesti upeinta antia ovat hänen tutkielmansa ihmiskehosta, jotka ovat veistoksellisia ja kauniita. Mustat miesvartalot on laitettu asentoihin, joista käy ilmi Mapplethorpen taidehistorian tuntemus.

Myös Mapplethorpen varhaiset polaroid-kuvat ovat kiinnostavampia kuin myöhemmät julkkisten muotokuvat. Polaroid-kuvissa on rosoisempaa ja arkipäiväisempää otetta. Niissä on sitä tunnetta ja intohimoa, josta Mapplethorpe tunnetaan.

Mapplethorpe on niin kovan luokan nimi, että näyttely kannattaa käydä katsomassa jo pelkän yleissivistyksen vuoksi. Viimeksi miehen tuotantoa nähtiin laajemmin Suomessa 1990-luvulla, jolloin näyttely järjestettiin Turussa.

Arvio: 3/5

Robert Mapplethorpe Kiasmassa  13.3.-13.9.2015

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.